Vorbești la telefon sau faci poze în timp ce conduci? 1320 de lei amendă. Asocierea cu o altă încălcare a Codului rutier, te lasă fără permis

Actualitate| 25.03.2024| 235| 0| Petrache Ecaterina

Legislația rutieră din România prevede că, șoferii care vorbesc la telefonul mobil fără să folosească hands-free, în timp ce conduc mașina, riscă să fie amendați și chiar pot să rămâne fără permisul de conducere, în anumite situații.

Codul rutier prevede două tipuri de sancțiuni pentru cei care folosesc telefonul mobil în timp ce conduc un vehicul. Pe de-o parte, conducătorul auto poate primi amendă contravențională, dar, în anumite situații, poate fi suspendat permisul de conducere.

În cazul în care șoferul este prins că vorbește la telefonul mobil, riscă o sancțiune cuprinsă între 6 și 8 puncte de amendă.

Având în vedere faptul că, punctul de amendă este 165 de lei, amenda pentru utilizarea telefonului fără hands-free poate ajunge la 1.320 de lei. Aceeași sancțiune se aplică și celor care filmează, fac poze sau scriu un sms când conduc un vehicul pe drumurile publice.

În condițiile în care încalcă și o altă lege rutieră în timp ce folosesc un dispozitiv mobil, pot rămâne fără permis.

„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni […] folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere», concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor”, prevede Art. 100. punctul 3 (h), din legea circulației.

Ceea ce înseamnă că șoferii care folosesc un dispozitiv electronic și încalcă și o altă regulă de circulație, vor primi două sancțiuni. Una pentru utilizare în mod neregulamentar a mobilului, iar cealaltă pentru regula de circulație încălcată.

În această situație polițistul dispune suspendarea permisului pentru o perioadă de 30 de zile. Dacă din păcate are loc un accident rutier din cauza utilizării telefonului, permisul va fi suspendat 60 de zile.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *