Cea mai mare bază militară NATO din Europa va fi construită în România. E de bine, e de rău?

Politică| 21.03.2024| 152| 0| Petrache Ecaterina

Baza militară Mihail Kogălniceanu din județul Constanța urmează să devină cea mai mare bază militară NATO din Europa. Proiectul este estimat la 2,7 miliarde de dolari și va consta în extinderea și amenajarea pentru o capacitate de 10.000 de soldați, într-un fel de mic orășel.

Proiectul prevede locuințe atât individuale, cât și pentru familiile militarilor și ale personalului administrativ, creșe, grădinițe, școli, farmacii, restaurante, magazine, un spital și tot ce mai este nevoie. Asta pe lângă o nouă pistă, paralelă cu cea existentă, hangare, spații pentru mentenanţă, simulatoare, depozite de combustibil, de muniţii şi, bineînteles, sisteme de protecţie antiaeriană.

Pentru construirea bazei militare au fost expropriate 2.400 de hectare de teren din Mihail Kogălniceanu și localitatea Lumina. Pentru fiecare hectar s-au plătit 5.500 de euro.

Lucrările au început deja la drumurile de acces şi la reţeaua electrică de mare capacitate.

SUA folosesc baza de la Kogălniceanu din 1999. Baza de la Mihail Kogălniceanu găzduiește acum aproape 3.000 de soldați ai Statelor Unite.

Extinderea aceste baze militare pune, însă, presiune pe relațiile noastre cu Rusia.

Andrei Klimov, vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera superioară a Parlamentului rus, avertizează, conform A3, că, cu cât devine mai mare baza militară „antirusească” din România, cu atât cresc șansele ca aceasta să fie printre primele ținte ale loviturilor de retorsiune.

De la Palatul său din Franța, președintele Macron bagă bățul prin gard, evident prin gardul nostru către ruși.

Întrebarea pe care mulți români și-o pun este; „Ce ne mână pe noi în luptă?” În caz de… suntem ținte sigure. E de văzut ce s-a întâmplat în Afganistan.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *