Lege promulgată. Magazinele obligate să vândă cu preț redus produsele aflate aproape de expirarea termenului. Amenzi de până la 20.000 de lei

Actualitate| 15.03.2024| 101| 0| Petrache Ecaterina

Consumatorii vor putea beneficia de prețuri reduse la alimente înainte de data expirării. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea conform căreia magazinele alimentare sunt obligate să vândă cu preț redus produsele aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate şi să doneze alimentele pe care nu le mai comercializează.

Dacă produsele alimentare nu mai pot fi destinate consumului uman, acestea trebuie direcţionate către adăposturile de animale, iar în final ele pot deveni compost.

Legea vizează însă și restaurantele și cantinele. Sunt prevăzute măsuri pentru magazine, restaurante, cantine, autorităţi, de reducere a risipei alimentare. Legea precizează că, cel puţin două măsuri se vor implementa înainte ca alimentele să ajungă la groapa de gunoi.  Prima este să reducă preţul alimentelor înainte de expirare apoi să doneze alimentele pentru a fi folosite pentru mâncarea animalelor și abia după, să fie folosite la compost, etc..

Legea prevede amenzi destul de mari pentru nerespectarea acestor prevederi, de la 10.000 lei la 20.000 lei.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *