Adio pensionare anticipată cu doi ani, pentru că locuiești în Ploiești sau Brazi, localități aflate pe lista celor poluate

Actualitate| 11.03.2024| 409| 0| Petrache Ecaterina

Ieșirea la pensie cu doi ani mai devreme pentru că locuiești în zone poluate a rămas un vis. Potrivit noii legi a pensiilor, care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024, cei care locuiesc de mai bine de 30 de ani în zone poluate și care puteau ieși la pensie cu 2 ani mai devreme, nu vor mai avea această posibilitate pentru că, prevederea nu se mai aplică. Noul act normativ stipulează clar că pensionarea anticipată fără penalizare a fost eliminată din legislația nouă.

Potrivit Legii 201/2020 care modifică art. 65 alin. (5), încă în vigoare până în septembrie, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluare din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui ș.a.m.d., precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani. Vârsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei și de 65 de ani pentru bărbați.

Pentru a beneficia de reducerea cu 2 ani a perioadei de muncă înainte de ieșirea la pensie, cei care au muncit în aceste zone ar trebui să se pensioneze înainte de 1 septembrie 2024, pe actuala lege a pensiilor. Localitățile Ploiești și Brazi sunt pe lista celor ale căror locuitori mai pot beneficia doar până în septembrie de această reducere.

„Referitor la pensionarea anticipată, există două categorii: cea cu penalitate şi cea fără penaltăți de care beneficiază oamenii care au realizat un stagiu complet de cotizare de 35 de ani. Aceştia pot să iasă mai devreme la pensie cu 5 ani şi au o penalitate de maximum 30%. Cei care au un stagiu de cotizare suplimentar faţă de cei 35 de ani pot să iasă mai devreme la pensie fără nicio penalitate.

Nu este vorba de a elimina categoria de pensie anticipată, ci încercăm să evităm pensionările mai devreme din sistemul public de pensii”, a declarat Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu.

 

 

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *