Moda mașinilor electrice a prins și la noi cu o singură problemă, aceea a lipsei de informare privind existența stațiilor de încărcare de pe teritoriul României, dincolo de faptul că numărul acestora este destul de redus.
După o bună perioadă de așteptare, o hartă informativă cu punctele de încărcare a maşinilor electrice este disponibilă începând de luni,11 martie, pe site-ul Ministerului Energiei, a anunțat, într-o conferinţă de presă, ministrul de resort, Sebastian Burduja, informează Agerpres.
„ În acest moment, discutăm de o hartă informativă disponibilă şi pe site-ul Ministerului Energiei, dar viziunea este mai ambiţioasă de atât şi ne-am pus în pielea utilizatorului român, cel care conduce o maşină electrică şi vrea să ajungă din punctul A în punctul B. Este neplăcut să rămâi fără energie într-o asemenea situaţie şi atunci vrem să facilităm în primul rând o interfaţă unică, un singur punct de intrare, un singur gate pentru toți utilizatorii, astfel încât să nu existe situații în care să îşi descarce 6, 8, 10 aplicaţii diferite în telefonul mobil. De asemenea, e foarte important ca pe parcursul dezvoltării acestui proiect să suplimentăm cu un sistem bazat pe senzori IoT – Internetul lucrurilor, prin care eu, ca utilizator, să văd în timp real dacă este liberă stația unde propun să ajung sau unde trebuie să ajung, pentru că dincolo de ea s-ar putea să nu mai am energia de a merge mai departe”, a spus Burduja.
Potrivit ministrului, acest demers se încadrează în trendul în care Europa şi-a propus să atingă numărul de 75 de milioane de mașini electrice înmatriculate până în 2030, și ambiției de a avea stații de încărcare rapidă din 60 în 60 de kilometri pe drumurile principale.
Burduja susține că în România se află în circulație 42.000 de mașini electrice.
Ministrul îi invită pe toţi românii, pe toți cei care fac parte din acest ecosistem, să transmită punctele de încărcare la [email protected] pentru a avea de fapt această hartă completă în cel mai scurt timp.
Demnitarul a punctat, totodată, că piața ar trebui să se organizeze, în caz contrar se poate aplica modelul Portugaliei unde Guvernul a legiferat obligaţia operatorilor de staţii de încărcare de a se înscrie într-o aplicaţie unică şi oficială.
În Prahova, conform hărții lansate astăzi, se află doar câteva stații, câte una la Boldești, Gorgota, Breaza și Bușteni si 4 la Ploiești( la ieșirea din Ploiești spre DN1, pe strada Câmpinei la km 63+300, una în zona Carino, una pe Șoseaua Nordului, nr. 5 și a patra este situată la stația de pe strada Gh. Grigore Cantacuzino, nr. 199).
Lasă un răspuns