Fiecare polițist, lucrător în penitenciar, are o poveste. Zilnic, aceștia trăiesc noi şi noi experienţe, iar fiecare tură pe care o fac în sectorul de detenţie le schimbă, măcar puţin, viaţa. Cu rele, cu bune, lucrătorii din Penitenciarul Femei Ploiești Târgșorul Nou sunt încântaţi de ceea ce fac şi poate că niciunul nu şi-ar schimba meseria, chiar dacă acum condițiile sunt mai grele. Înainte, persoanele private de libertate erau mult mai disciplinate, acum însă au mult mai multe drepturi şi este mult mai greu, mai ales că, în multe din penitenciarele țării, există lipsă de personal care a dus la efectuarea multor ore suplimentare, mai mereu lăsate cu plăți restante și, implicit, zeci de zile restante la concedii. Ei sunt polițiștii de penitenciare. Oamenii care își duc viața de o parte și de alta a gratiilor. De multe ori se simt ei, însiși, închiși. Închiși într-un sistem dependent politic, unde încă se mai caută soluții pentru rezolvarea situației.
Pentru a afla unele probleme cu care se confruntă lucrătorii din sistemul penitenciar, ne-am deplasat la Penitenciarul de Femei Ploiești Târgșorul Nou, care, potrivit surselor noastre, este unul dintre cele mai „controlate” din țară. Am avut permisiunea conducerii de a sta de vorbă cu președintele Sindicatului EQUITAS, singura organizație reprezentativă a penitenciarului, sindicat afiliat Federației Polițistilor de Penitenciare, agent șef de poliție penitenciară ADRIAN GRIGOROIU.
Discuțiile cu reprezentantul sindical al angajaților au vizat condițiile de muncă ale polițiștilor de penitenciare, salarizarea acestora, lipsa de personal, atribuțiile multiple și activitățile sindicale desfășurate de către membrii organizației.
Găzarul: Considerați că sunteți un președinte destul de prezent și, totodată, activ în zona sindicală?
Adrian Grigoroiu: Nu numai eu sunt activ, ci întreaga organizație sindicală pe care o reprezint. Ori de câte ori a fost nevoie să fim prezenți în stradă, alături de ceilalti colegi sindicaliști, pentru apărarea drepturilor noastre, noi am răspuns prezent. Acesta a fost și scopul pentru care ne-am constituit.
Sunt agent șef principal de poliție penitenciară, lucrez de 17 ani în sistemul penitenciar în sectorul logistic, după ce am trecut și prin operativ. Sunt de aproximativ 10 ani în branșa sindicală. Sindicatul EQUITAS este afiliat FEDERAȚIEI POLIȚIȘTILOR DE PENITENCIARE, organizație în care printre membrii fondatori mă aflu, constituită în anul 2020. Consider că am reușit să îmbin destul de bine lucrurile. Am fost mereu alături de oameni și de problemele lor. Bineînteles, nu poți fi pe placul tuturor, dar mă bucur că, în timp, oamenii au venit alături de mine și ne-am sprijinit reciproc. Au înțeles că numai împreună putem avea rezultate.
Spre exemplu, am inițiat patru procese, în instanța civilă, pentru recuperarea unor drepturi salariale, dintre care două au fost cu sentință favorabilă, sume destul de consistente. Anul acesta intenționez să pregătesc un nou proces, tot pe drepturi salariale, în cazul în care problemele existente nu își vor găsi rezolvarea.
În cadrul Penitenciarului de Femei Ploiești Târgșorul Nou, SINDICATUL EQUITAS este singura organizatie reprezentativă. Mai mult, Sindicatul EQUITAS este afiliat FEDERAȚIEI POLIȚIȘTILOR DE PENITENCIARE, constituită în anul 2020, cu sediul la Botoșani. Mă număr printre membrii fondatori ai Federației și în cadrul căreia ocup funcția de vicepreședinte.
Găzarul: Sunt foarte multe probleme, în ultima perioadă, în sistemul penitenciar, care a dus la multe proteste stradale și chiar greve. Care credeți că ar fi cauzele?
Adrian Grigoroiu: Din păcate, sistemul penitenciar se află într-o criză acută de profesioniști. Sistemul nu este unul motivant, din punct de vedere salarial. Întreaga familie ocupațională de apărare si ordine publică este, de ani buni, furată de statul român. Guvernul României încă are restanțe către noi, prin neaplicarea în integralitate a Legii salarizarii 153/2017.
Politizarea sistemului de apărare este un alt factor care a contribuit din plin la iînlăturarea unor profesioniști, fapt care a condus la numirea, în funcțiile de conducre a instituțiilor de forță, a unor persoane nu tocmai potrivite pentru respectivele funcții, majoritatea numirilor fiind făcute prin împuterniciri, nu prin concursuri.
Modificarea Legii pensionarii militarilor este o altă cauză care a generat pensionarea în masă a multor angajați. Personalul este unul tânăr, angajările din sursă externă fiind principala metodă de încadrare, iar formarea profesională este trecută în plan secund.
Lipsa de personal din sistemul penitenciar duce la acumularea multor ore suplimentare, personalul existent fiind nevoit să suplinească lipsurile, astfel se acumulează oboseala în rândul angajaților care, desigur, duce la afectarea randamentului.
După cum știți, legile au devenit mult mai permisive pentru deținuti și mult mai stricte pentru personal. Chiar și Administrația Națională a Penitenciarelor recunoaște că este sufocată de problemele existente.
Găzarul: Penitenciarul de Femei Ploiești Târgșorul Nou este considerat a fi greu de gestionat?
Adrian Grigoroiu: Nu, dar din păcate acest penitenciar nu a avut o continuitate în zona managerială, fapt care a creat o mare incertitudine și, uneori, chiar o destabilizare. În ultimii patru ani, la conducerea penitenciarului, în functia de director, au fost numiți prin împuternicire sau prin decizie zilnică pe unitate 4-5 directori. În astfel de coordonate de instabilitate, la nivelul functiei de director, nu poate exista o continuitate a tuturor proiectelor, a lucrurilor bine făcute.
Desigur, există probleme, ca în orice alt penitenciar, însă cred că Penitenciarul Targșor stă mult mai bine ca altele, din toate punctele de vedere. Aici există potențial, avem oameni capabili, dornici de muncă și de implicare. Părerea mea este că se pot face lucruri bune, însă administrația centrală trebuie să înțeleagă că are și rolul de îndrumare, de sprijin, nu numai de control. Ar trebui să vină și cu soluții, să acționeze în egală masură în toate unitățile subordonate. Desigur, problemele pot fi remediate, cu siguranță, de către cei de aici.
Dificultăți întâlnim în zona resurselor umane, sunt generate ore suplimentare destul de multe, angajații sunt epuizați, cu greu își pot lua libere, avem foarte multe zile de concediu restante, mai ales în sectorul operativ, angajații fiind nevoiți, de multe ori, să facă schimb de tură pentru a beneficia de un liber.
Penitenciarul Târgșor are în custodie deținute încadrate în toate regimurile de executare, deservește 39 de instanțe, la care se adaugă punctele de lucru, ieșiri în comunitate cu deținutele, activități moral-religioase, de care se ocupă cei din sectorul reeducare… Vă dați seama de câtă resursă umană este nevoie, plus că apar misiuni de escortare la spitalele din sistemul public, în ultima perioadă destul de multe, iar acest lucru a făcut ca mult personal să fie blocat, zi și noapte. În posturile de control numărul 1 și 2 (PC1, PC2) încă nu avem al doilea om, pe secția de regim deschis numarul 6 există un singur om, aceeași situație și în Post Control nr. 3, cât și ca supraveghetor pe secție.
Paza încă se mai face în foișoare cu ajutorul deținutelor, avem secții cu două regimuri de executare și, din lipsa personalului, este planificată în serviciu doar o supraveghetoare la 206 de persone private de libertate (Sectia E2/regim SD și ÎNCHIS).
În fiecare an, am solicitat repartizarea mai multor colegi din scolile de profil, însă strigătele noastre nu prea au fost auzite. De fiecare dată ne este repartizat și șeful de promoție, pe care nu-l vezi, deoarece are posibilitatea de a alege. Personalul este unul tânăr, mai mult de jumătate din angajați sunt cu vechime mai mică de 3 ani.
Nimeni din exterior nu cunoaște problematica noastră, nimeni nu vine să-ți rezolve problemele din curtea ta, de aceea apreciez ca în orice instituție, dacă vrei progres, trebuie să exite o continuitate în zona managerială.
Găzarul: Există proiecte privind modernizarea penitenciarului?
Adrian Grigoroiu: Penitenciarul Târgșor este într-o continuă transformare. La momentul actual este în curs un proiect de extindere a spațiilor de cazare, care implică construirea unui număr de 240 de locuri, în fosta fabrică de croitorie și este în așteptare un altul de aproximativ 80 de locuri. Pe surse, aflăm că se dorește ca toate deținutele din țară să fie încarcerate la Târgșor, practic se va ajunge la un efectiv de aproximativ 800 de persoane private de libertate. Este un proces de durată care se vrea a fi finalizat la începutul anului 2025, dar pot fi întâlnite probleme în ceeea ce privește utilitățile (curent, apa, canalizare), infrastructura este destul de veche, totuși condițiile de cazare vor fi conform standardelor.
O lucrare importantă se află acum în desfășurare pe secțile 1, 2, 3, mama și copilul, și comunitatea terapeutică, unde este schimbată întreaga tâmplarie care este degradată total, înlocuindu-se cu tâmplărie PVC.
Pentru obținerea aprobării acestei lucrări, chiar m-am implicat activ atât la nivelul ANP, cât și în cadrul Comisiei de Dialog Social de la Ministerul Justiției, unde am găsit înțelegerea domnului Secretar de Stat, Ilea Bogdan.
Anul trecut, a fost finalizată și parcarea din fața penitenciarului, o solicitare mai veche a organizației noastre sindicale. Anul acesta a fost achiziționat, în urma mai multor solicitări ale subsemnatului, un modul unde a fost mutat personalul tehnic, un spațiu foarte frumos și încăpător.
În ultima vreme chiar am găsit înțelegere în ceea ce privește îmbunătățirea condițiilor de muncă. Au fost achiziționate aparate de aer condiționat pentru toate birourile, sectorul vizită a fost dotat cu mobilier nou, popota unității a fost schimbată total. Sunt discuții pentru renovarea curților de plimbare de pe secțiile de regim închis. Lucruri se fac, însă, așa cum am spus, oricare ar fi conducerea… are nevoie de sprijin.
Găzarul: Sfârșitul anului 2023 a dus la ample actiuni sindicale. Cum vedeți această situație, se vor relua și în acest an?
Adrian Crigoroiu: Mărul discordiei a fost generat de către Ordonanța Austerității care prevedea tăierea unor sporuri, radierea unor funcții de conducere din sistemul penitenciar, radierea funcțiilor vacante, iar munca suplimentară urma ca, până la sfârșitul anului 2025, să fie neremunerată. Am considerat oportun, împreună cu o altă organizație sindicală, să refuzăm munca suplimentară, ca o formă de protest, de care sistemul penitenciar este dependent și, astfel, se ajungea la unele blocaje.
Guvernul a înțeles că nu toate măsurile pot să fie aplicate și în sistemul de apărare și, în mare parte, s-a reușit anularea acestei ordonanțe. Altă revendicare a noastră a reprezentat-o neaplicarea Legii salarizarii nr.153/2017, lege aplicată în integralitate demnitarilor și doar unor sectare bugetare. Încă așteptam aplicarea acestei legi. Acțiuni de protest au existat și în perioada pandemiei.
Îmi amintesc că, și atunci, alături de colegii mei, am fost în stradă, împotriva acelor măsuri restrictive pe care Guvernul le dorea aplicate. Am participat la atât de multe acțiuni sindicale încât le-am pierdut numărul.
Găzarul: Ce așteptări aveți de la cei care se află în fruntea țării?
Adrian Grigoroiu: La începutul anului 2024, Guvernul României, prin vocea prim-ministrului Marcel Ciolacu, a promis eliminarea unor inechități salariale și îndreptarea unor erori care îi priveau pe militari. Astfel, au existat discuții cu reprezentanții sindicali pe tema salarizării și am primit garanții că va fi emisă o Hotărâre de Guvern privind actualizarea soldei de grad și actualizarea normei de hrană, plafonată de ani buni. Problema este că nici până la această dată nu am primit nimic oficial care să liniștească angajații, în afara acelor promisiuni.
Solicităm domnului Marcel Ciolacu să se țină de cuvânt și să repare, o dată pentru totdeauana, aceste inechități salariale, altfel vom fi nevoiti să recurgem la acțiuni sindicale și ne vom striga, din nou, nemulțumirile în stradă.
Redacția ziarului Găzarul ține să mulțumească pe această cale conducerii Penitenciarului Târgșor care a facut posibil acest periplu prin unitatea de detenție, acolo unde s-a permis.
Foto – Marius Agapie
Lasă un răspuns