Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” Ploiești găzduiește marți, 5 martie 2024, ora 11.30, în Sala de lectură „Nichita Stănescu”, un recital din lirica de dragoste a lumii, cu participarea domnului NELU STAN – fost muzeograf la Muzeul de Istorie și Arheologie Ploiești, la Casa memorială „Nichita Stănescu”, fost director al Casei de Cultură a Municipiului Ploiești, și a actorului ILIE GÂLEA.
Cu această ocazie va fi prezentat publicului volumul de epigrame și aforisme dedicate femeii „Epigrame cu parfum de femeie”, apărut la Editura Amanda Edit, în anul 2020, o antologie de CONSTANTIN TUDORACHE – epigramist, membru al Uniunii Epigramiștilor din România, membru al Clubului Umoriștilor Prahoveni, membru al Clubului epigramiștilor „Cincinat Pavelescu”, prezent în mai multe volume colective de epigrame, caricatură, umor, culegeri, antologii, dar și autor al mai multor volume personale („Antidot pentru tristețe” – 2010, „Acorduri și ritornele” – 2012, „Ce scrii tu azi eu am citit de ieri” – 2015, „Reporter în regatul epigramei” – 2016, „Moartea este o minciună” – 2018, „Răsfoiri și comentarii” – 2019).
„…în fond, ce este epigrama? După cum aflăm în cartea selecționerului, „Reporter în Regatul epigramei”, este o structură literară, o specie a poeziei lirice, cu caracter satiric, de proporții reduse, care se sfârșește printr-o poantă ironică, mușcătoare la adresa unui personaj (în acest caz femeia!), a unei fapte (a femeii!). Și, pentru că în ecuație intră și termenul parfum, ne putem închipui epigrama ca un vas în care se toarnă conținutul, omagii, madrigaluri, dedicații, dar și poante ironice, mușcătoare la adresa femeii și a faptelor ei.”(Traian Lazăr)
Volumul conține peste 1000 de epigrame, majoritatea compuse de epigramiști, dar și foarte multe de epigramiste. Volumul este condimentat cu 50 de caricaturi, așezate, ca mesaj ironic, la fiecare capitol, culese de la prietenii caricaturiști ai autorului.
De asemenea, în Rotonda bibliotecii, poate fi vizitată expoziția de grafică satirică conținând lucrări ale lui Constantin Tudorache, precum și o serie de portrete ale acestuia făcute de mari artiști români.
Iată câteva exemple de epigrame din volumul amintit:
„Făptură binecuvântată,
Cu farmec și mister etern,
Purtând în sine, totodată,
Frânturi de Rai și de Infern.”(„Femeia”, de Mihaela Kerestely)
„Vă e sau nu vă e pe plac,
Dar după bunul gust al meu,
Femeia, fără niciun drac,
Nu are niciun Dumnezeu!”( „De gustibus”, de Corneliu Berbente)
„Pământul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba-ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul și femeia!”(„Pământul”, de Pastorel Teodoreanu)
„E-un vârtej, e o văpaie,
Un zefir, un alizeu,
E o grindină, o ploaie
Și apoi… un curcubeu!” („Meteorologie feminină”, de Constantin Tudorache)
„Cu părul blond, șaten, roșcat,
Cu buze dulci și fin obraz,
Ea te trezește când ești beat
Și te îmbată când ești treaz.”(„Ah, femeia!”, de Ica Ungureanu)
Așadar, vă așteptăm să vă delectați cu aforisme, epigrame, madrigaluri, omagii, dedicații, dar și poante mușcătoare la adresa femeii și a faptelor ei!
Lasă un răspuns