Racla cu moaștelor Sf. Dimitrie cel Nou ajunge luni, 4 februarie, în Prahova. La ce biserici vor ajunge sfintele moaște

Actualitate| 03.03.2024| 454| 0| Petrache Ecaterina

În 2024 se împlinesc 250 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi la București, la Catedrala Patriarhală. Acest eveniment este marcat în Prahova printr-un fel de procesiune. Începând de luni, 4 februarie și până pe 12 martie moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou vor ajunge în multe parohii din Prahova.

Dea lungul timpului, racla cu moaștele sfântului a fost purtată în procesiuni, pe teritoriul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, în diferite momente istorice: cutremurul din 10 noiembrie 1940,  bombardamentul din aprilie 1944, procesiunile pentru ploaie, etc.

Programul și traseele procesiunilor, în județul Prahova, conform Basilica.ro:

Luni, 4 martie – Protoieria Câmpina: Pelerinajul cu moaștele sfântului va începe la ora 09:00, la Parohia Sf. Nicolae – Câmpina și va continua cu Parohiile Sf. Dimitrie – Câmpina, Podu Vadului, iar apoi la Mănăstirile Sinaia și Caraiman.

La Caraiman, de la 15:30, un sobor de preoți condus de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul va oficia Taina Sf. Maslu.

Marți, 5 martie – Protoieria Ploiești Nord: Pelerinajul va începe la ora 09:00, la Parohia Gherghița și va continua cu Parohiile Palanca, Buna Vestire – Ploiești, Sf. Apostoli – Ploiești și Sf. Vineri – Ploiești, Plopeni, Acoperământul Maicii Domnului – Ploiești. La ultima parohie de pe traseu, de la ora 16:30, un sobor de preoți condus de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul va oficia Taina Sf. Maslu. Marți seară, moaștele vor rămâne la Mănăstirea Ghighiu.

Miercuri, 6 martie – Protoieria Ploiești Sud: Racla cu moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou va pleca, la ora 08:00, către Parohiile Bâra, Lacu Turcului, Mănăstirea Turnu de Prahova (aproximativ ora 09:00) și Parohiile Brazii de Sus, Negoiești, Înălțarea Domnului – Ploiești Vest, Sf. Treime – Ploiești, Sf. Ioan Botezătorul – Ploiești, Sf. Vasile – Ploiești și Parohia Strejnicu. La ultima parohie de pe traseu, de la ora 17:00, un sobor de preoți condus de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul va oficia Taina Sf. Maslu.

Luni, 11 martie – Protoieria Vălenii de Munte: Moaștele sfântului vor fi, de la ora 08:15, la Mănăstirea Zamfira, de unde vor pleca spre Parohiile Vărbilău 2, Mănăstirea, Valea Stâlpului, Izvoarele, Măneciu Ungureni, Nucșoara, Valea Plopului (unde vor poposi în jurul orei 14:30), Drajna de Jos și Lipănești. La ultima parohie de pe traseu, de la ora 17:00, un sobor de preoți va oficia Taina Sf. Maslu.

Marți, 12 martie – Protoieria Urlați: Moaștele sfântului vor fi, de la ora 08:30, la Parohia Albești Paleologu, apoi, de la 09:00, la Mănăstirea Parepa, după care vor trece pe la Parohiile Inotești, Sf. Ioachim și Ana – Mizil, Adormirea Maicii Domnului – Mizil, Sf. Filofteia și Sf. Dimitrie cel Nou – Mizil, Fântânele, Ungureni, Ceptura de jos și Sf. Voievozi – Urlați. La ultima parohie de pe traseu, de la ora 17:00, un sobor de preoți va oficia Taina Sf. Maslu.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *