Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala “Ioan Grigorescu” Prahova, condamnă ferm agresarea jurnaliștilor

Actualitate| 01.03.2024| 129| 0| Gazarul

Comunicat de presă

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala “Ioan Grigorescu” Prahova, condamnă cu fermitate agresarea jurnaliștilor ploieșteni Victor Preda și Harry Ștefan în incinta Primăriei Municipiului Ploiești, instituție publică în ale cărei atribuții intră și asigurarea siguranței cetățenilor.

În orice societate care se dorește a fi una democratică, respectul pentru profesia de jurnalist și garantarea dreptului la liberă exprimare sunt condiții nenegociabile, iar orice atac la adresa celor care își desfășoară această profesie în virtutea acestei libertăți reprezintă, în egală măsură, un atac la dreptul fundamental al cetățenilor de a fi informați.

Exercițiul democratic nu poate fi practicat într-o formulă absolută decât prin armonizarea firească dintre libertatea de exprimare a fiecărui cetățean cu respectarea legilor și a dreptului la diversitatea opiniei.

Câștigarea libertăților și dreptul constituțional de a fi informat și de a informa în mod liber, neîngrădit de presiuni și constrângeri de toate genurile, diferențiază societatea modernă de barbaria regimului totalitar prin care, din păcate, poporul nostru a fost obligat să treacă timp de zeci de ani. Orice formă de presiune, de intimidare sau de amenințare directă asupra oricărui cetățean, în general, și a reprezentanților mass-media, în mod special, reprezintă abateri grave sancționate de legislația națională și europeană în vigoare.

Având în vedere gravitatea incidentului, ne adresăm pe această cale primarului municipiului Ploieşti, cerându-i să se delimiteze și să condamne public gestul individului care a agresat și amenințat doi jurnaliști aflați în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu la o ședință a Consiliului Local.

Totodată, îi cerem să ia măsuri pentru ca astfel de evenimente reprobabile să nu se mai poată produce în clădirea primăriei, iar reprezentanții presei să-și poată desfășura activitatea în deplină siguranță.

Ne adresăm totodată instituțiilor însărcinate cu respectarea ordinii și liniștii publice, cerându-le să se autosesizeze în acest caz și să ia toate măsurile legale împotriva celor vinovați.

Nu în ultimul rând, dorim să asigurăm opinia publică, pe toți cei care ne citesc articolele și urmăresc emisiunile noastre, că indiferent de presiunile și amenințările cu care avem de-a face, nu abdicăm de la principiile care ne-au determinat să slujim această profesie! Presa este un partener al autorității publice, chiar și atunci când reprezentanții puterii aflați temporar în poziții decizionale nu se simt confortabil cu unele subiecte din articolele publicate de-a lungul anilor.

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala “Ioan Grigorescu” Prahova

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *