Noua schemă IMM Plus, propusă de Ministerul Finanțelor, pentru a sprijini antreprenorii

Economie| 26.02.2024| 135| 0| Virgil Rădulescu

Ministerul Finanțelor continua masurile de sprijin pentru mediul de afaceri din România și propune un act normativ pentru instituirea Programului IMM PLUS.

Proiectul asigura, pânã la 30 iunie 2024, accesul la finanțare al firmelor care nu dispun de sumele necesare pentru proiectele de investiții și pentru continuarea activitații. Bugetul propus este de maximum 12,5 miliarde lei și se pot acorda garanții în limita unui plafon de 11,1 miliarde lei, pentru 11.500 beneficiari.

„Am decis sa continuam unul dintre cele mai de succes programe implementate de România pâna acum, pentru a oferi IMM-urilor libertatea sa ia acele decizii care sã le asigure dinamica pozitiva în ceea ce privește creșterea numarului de angajați, a cifrei de afaceri, a profitului net și a marjei de profit raportate la vânzari. Datele ne-au aratat ca firmele care au beneficiat pâna acum de finanțare cu ajutorul garanțiilor oferite de MF au raportat o creștere medie a veniturilor de 9%. Concret, 9 din 10 companii beneficiare de garanții de stat au raportat creșteri ale venitului. Tocmai de aceea am alocat 12,5 miliarde lei pentru IMM Plus, pentru a continua sa susținem și sa încurajam dezvoltarea IMM-urilor și a mediului de afaceri în ansamblu”, a explicat ministrul Marcel Boloș.

Programul IMM Plus prelungește masurile de sprijin instituite prin vechea schema de ajutor de stat IMM INVEST PLUS și se deruleaza prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), Fondul Român de Contragarantare (FRC) și Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR).

Valorile maxime ale ajutoarelor de stat au fost majorate de la 2.000.000 euro la 2.250.000 euro per întreprindere/UAT, respectiv de la 250.000 euro la 280.000 de euro pentru fiecare întreprindere care îsi desfasoarã activitatea în sectorul agriculturii primare și de la 300.000 euro la 335.000 de euro pentru fiecare întreprindere care îsi desfasoara activitatea în sectoarele pescuitului si acvaculturii.

Elaborarea actului normativ este fundamentata de situația în care schemele de ajutor de stat elaborate în temeiul Cadrului temporar în materie de ajutor de stat în contextul pandemiei COVID-19 (2020/C91I/01) și-au încetat valabilitatea la data de 30 iunie 2022, iar cele elaborate în temeiul Cadrului temporar de criza pentru masuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei (2022/C131/01) la data de 31 decembrie 2023.

Componentele Programului IMM PLUS

Componenta IMM ROMÂNIA PLUS faciliteaza accesul la finanțare a întreprinderilor mici și mijlocii si întreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie, inclusiv profesioniștii, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții sau credite/linii de credit pentru capital de lucru, inclusiv pentru refinanțarea altor credite de investiții sau cheltuieli destinate achiziției de pãrți sociale și acțiuni.

Componenta AGRO PLUS este dedicatã întreprinderilor mici și mijlocii si întreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie, inclusiv profesioniștii din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar.

Componenta IMM PROD PLUS are ca obiectiv acordarea de garanții guvernamentale solicitate pentru asigurarea lichiditaților și finanțarea investițiilor de cãtre IMM-uri, inclusiv start-up-uri, care activeaza în sectoare productive.

Componenta CONSTRUCT PLUS are ca obiectiv acordarea de garanții guvernamentale pentru îmbunatațirea eficienței energetice, susținerea investițiilor în domeniul energiei verzi și alinierea la obiectivele de mediu implementate de:
– IMM-uri si întreprinderi mici cu capitalizare de piaþã medie din sectorul construcțiilor, inclusiv start-up-uri, precum și arhitecți și birouri individuale de arhitecturã;
– Unitați Administrativ Teritoriale (municipii, orașe, comune).

Componenta RURAL PLUS are ca obiectiv acordarea de facilitați de garantare de catre stat în mod transparent și nediscriminatoriu pentru creditele de investiții și creditele/liniile de credit pentru capital de lucru acordate fermierilor, întreprinderilor mici și mijlocii, precum și întreprinderilor mari din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar.

Componenta INNOVATION PLUS are ca obiectiv acordarea de garanții guvernamentale pentru companiile românești inovative și/sau care își promoveazã produsele și serviciile destinate exportului.

Înscrierea în oricare dintre componentele IMM INVEST PLUS:

  1. Descărcați declarația privind încadrarea întreprinderii în categoria întreprinderilor mici și mijlocii (declarația IMM)
  2. Completați declarația IMM sau după caz, declarația privind încadrarea în categoria întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie.
  3. Încărcați în aplicație declarația, semnată electronic cu certificat digital sau semnată olograf și apoi scanată în format PDF.
Descarcă declarația IMM (docx)
Descarcă declarație privind încadrarea în categoria întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar (docx)
Descarcă Instrucțiuni completare declarație IMM (pdf)
Descarcă model declarație IMM AUTONOM 31.12.2018 (pdf)
Descarcă model declarație IMM AUTONOM 31.12.2019 (pdf)
Descarcă model declarație IMM ÎNTREPRINDERI LEGATE 31.12.2018 (pdf)
Descarcă model declarație IMM ÎNTREPRINDERI LEGATE 31.12.2019 (pdf)
Descarcă ghidul IMM Invest (pdf)
Descarcă ghidul AGRO IMM Invest (pdf)
Descarcă ghidul IMMPROD (pdf)
Descarcă ghidul GARANT CONSTRUCT (pdf)
PLUS: Descarcă întrebări frecvente AGRO IMM (pdf)
PLUS: Descarcă întrebări frecvente GARANT CONSTRUCT (pdf)
PLUS: Descarcă întrebări frecvente IMM INVEST ROMANIA (pdf)
PLUS: Descarcă întrebări frecvente IMM PROD (pdf)
Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *