O viață salvată la limită, pe pârtia Sorica. 67 de vieți salvate de salvamontiști, în țară

Actualitate| 23.02.2024| 100| 0| Petrache Ecaterina

Salvatorii montani aflați la Baza Salvamont din Azuga, au fost anunțați că o persoană și-a pierdut starea de conștiența, la pârtia Sorica. Ajunși imediat la fața locului cu echipamentul de prim-ajutor medical, unde erau deja prezenți doi paramedici SMURD și un medic rezident aflați în vacanță, salvatorii au constatat ca victima se afla în stop-cardio respirator și au început manevrele de resuscitare. Între timp, ținând cont de gravitatea cazului, Dispeceratul Judetean Salvamont Prahova a solicitat elicopterul de la POA Brasov. După aplicarea protocolului de resuscitare, inclusiv administrarea a 4 șocuri cu ajutorul defibrilatorului aflat în dotarea echipei Salvamont, pacientul a fost readus la viață. Ulterior, în sprijin a sosit și un echipaj de pe ambulanța SAJ. Pacientul a fost predat cu semne vitale echipajului aero-medical IGAv – SMURD, care l-a transportat la Spitalul Județean de Urgență Brasov. Menționăm că cei patru salvatori montani care au participat la acest caz sunt și paramedici.

Statisticile mondiale spun că procentul ca un pacient să fie scos dintr-un stop cardio-respirator este de sub 10%. În ceste condiții salvatorii pot spune că au contribuit în mod decisiv la o mică minune.

”Acest cumul de întâmplări fericite, în care oameni bine pregătiți au intervenit rapid și o colaborare foarte bună între instituții, a făcut ca viața acestui om de 44 de ani să nu se oprească aici! Felicitări tuturor celor implicați! Mulțumim IGAv-SMURD, SAJ, cu care colaboram excelent, în acest efort comun de a salva vieți!” notează salvamontiștii prahoveni pe pagina de facebook.

Un număr de 67 de persoane au fost salvate, în ultimele 24 de ore, de către salvamontişti, aproximativ jumătate dintre acestea fiind transportate la spital, anunţă, vineri, Salvamont România. În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Naţional s-au primit 68 de apeluri prin care se solicita intervenţia de urgenţă a salvamontiştilor, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Salvamont.

Cele mai multe apeluri -17 – au fost primite de către Salvamont Municipiul Braşov, urmând Salvamont Predeal şi Salvamont Lupeni – cu câte 8 intervenţii.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *