Parcarea unui… „legitimat”

Social| 17.02.2024| 183| 0| Gazarul

Pe adresa redacției am primit imaginile de mai jos cu parcarea inedită a unui autoturism pe strada Mihai Bravu din Ploiești.

Nu știm dacă șoferul e „legitimat” sau doar autoturismul. Cert este că în parbrizul mașinii apare emblema „International Police Association”, cu deviza „SERVO PER AMIKECO”, ceea ce se traduce prin „Servicii prin prietenie”, cu seria RO-53429.

La Asociația Internațională a Polițiștilor, că doar de aceea se numește așa, pot adera doar polițiștii aflați în funcție, chiar dacă aceasta poate fi achiziționată cu doar 30 de lei de pe siteul fabricadeembleme.ro.

Vă prezentăm și un istoric al Asociației, având ca sursă Poliția Română:

Arthur Troop era un sergent de poliţie care lucra în cadrul Poliţiei Britanice, într-un orăşel din Lincolnshire. După sfârşitul celui de-al doilea război mondial s-a gândit să înfiinţeze o asociaţie având la bază relaţii de prietenie şi de întrajutorare între poliţiştii din întreaga lume.

În anul 1949 a început să corespondeze cu poliţişti din alte ţări (Grecia, Germania şi Ghana), prin intermediul unor publicaţii ale poliţiei britanice prin care le spunea acestora ce avantaje ar avea prin înfiinţarea unei organizaţii poliţieneşti internaţionale. Încurajat de răspunsurile acestora, el va publica, la 12 august 1949, în revista “Police Rewiev” un articol în acest sens, semnând “Aytee”.

Poliţiştii din Marea Britanie, Danemarca, Norvegia, Suedia şi unele ţări africane au primit cu bucurie ideea înfiinţării unei asociaţii internaţionale ale poliţiştilor, care să aibă secţii naţionale având aceeaşi siglă şi acelaşi statut.

Aşa s-a înfiinţat I.P.A. (International Police Association) – Secţia Marea Britanie, la 1 ianuarie 1950, primul membru fiind de fapt şi fondatorul acesteia – Arthur Troop. Prima deviză a asociaţiei a fost “Service through friendship” (Servicii prin prietenie), care exprima cel mai bine scopul şi intenţiile asociaţiei, dar care nu putea fi înţeleasă decât de vorbitorii de limbă engleză. De aceea, s-a apelat la un expert in esperanto – limba internaţională – numit Bob Hamilton. El a tradus deviza în această limbă şi de atunci  “SERVO PER AMIKECO” este moto-ul oficial al asociaţiei. Cu această ocazie s-a hotărât să se plătească o cotizaţie de către toţi membrii, să se tipărească o revistă proprie şi să se aleagă o siglă sugestivă.

Neprimind nici o ofertă interesantă la solicitarea sa de a crea o siglă I.P.A., a încercat să o realizeze singur. De pe cascheta de poliţist a împrumutat steaua – simbol universal. În interiorul stelei a introdus un glob terestru – reprezentând cooperarea şi prietenia dintre poliţiştii întregii lumi. Dedesubt a scris moto-ul asociaţiei “Servo per amikeco”, iar pe margini a adăugat lauri – simbol al păcii. Dacă desenul făcut de el era destul de simplu, specialistul care l-a retuşat l-a adus în forma definitivă, iar aceasta a şi devenit emblema oficială a I.P.A.

Un an mai târziu apare şi statutul asociaţiei, care nu s-a schimbat prea mult până astăzi.

La puţin timp după înfiinţare, poliţişti din alte ţări au aderat la I.P.A.: în 1953 Olanda, Belgia şi Franţa, iar în 1954  Norvegia.

În 1955 – între 16 şi 17 septembrie – are loc la Paris, în clădirea Gării de Nord, primul Congres Internaţional I.P.A. Acum se formează Consiliul Executiv Permanent format din 5 membri. Primul secretar general a fost Arthur Troop care şi-a menţinut această funcţie până în anul 1967, când s-a retras rămânând doar membru fondator.

Crescând semnificativ numărul de secţii naţionale, s-a simţit nevoia unor noi însemne specifice, precum Imnul internaţional şi semnul distinctiv de “Casă I.P.A.” folosit pe faţada caselor special amenajate pentru recreerea  membrilor din I.P.A.

Deschisă poliţiştilor din întreaga lume, indiferent de rasă, culoare, rang, sex, religie şi limbă, International Police Association a devenit cea mai importantă organizaţie internaţională cu acest profil din lume, având secţii naţionale în peste 80 de ţări.

Cu ocazia celei de-a 27-a Conferinţe a Consiliului Executiv Internaţional al I.P.A., care a avut loc în octombrie 1996 la Brisbane – Australia, Secţia română a fost afiliată cu forţe depline.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *