Legătura nebănuită dintre lipsa de mișcare și demență. Ce spun experții

Sănătate| 15.02.2024| 162| 0| Petrache Ecaterina

Profesorul de neurologie David Raichlen, specializat în biologia umană și evoluție, de la Universitatea din California de Sud, ale cărui cercetări includ legăturile dintre exerciții și sănătatea creierului, aduce în atenție ultimele descoperiri care vizează impactul perioadelor lungi de ședere (lipsă de mișcare)asupra creierului. Într-un episod recent al podcastul lui Steven Bartlett, „Diary of a CEO”, el a avertizat că persoanele care stau multe ore pe zi, fie din cauza stilului de viață, fie a locului de muncă, au un risc mai mare de demență. „Dacă stai timp de 10 ore pe zi în comparație cu nouă ore pe zi, riscul de demență crește cu aproximativ 10%. Dacă stai timp de 12 ore pe zi, riscul de demență crește cu aproximativ 60%. Este o problemă cu care trebuie să ne confruntăm.” Conform acestuia, meseriile care implică statul prelungit sunt: recepționeri, șoferi de autobuz, scriitori, piloți,  judecători, ingineri software, contabili, designeri grafici, dispeceri, operatori de introducere a datelor și șoferi de vehicule grele.

Raichlen afirmă că: „În ultimele decenii am realizat că poți genera noi neuroni, în special în zonele cheie ale creierului, cum ar fi hipocampul – asociat cu memoria. Această creștere a noilor neuroni poate fi cheia pentru prevenirea sau amânarea acestor boli neurodegenerative care au un impact mare asupra creierului îmbătrânit.”

Despre modul în care putem genera noi celule cerebrale, expertul a spus: „Cantitatea optimă de activitate fizică este de 150 de minute pe săptămână, dar doar 25% dintre adulții din SUA îndeplinesc aceste ghiduri. Adulții mai în vârstă fac doar două până la patru minute pe zi.Dar există activități mici care aduc beneficii mari, generând noi neuroni și acești neuroni se integrează în părți cheie ale creierului.” El a menționat, de asemenea, că studiile sugerează că fiind activi ar putea ajuta la împiedicarea îmbătrânirii prea rapide a creierului nostru.„Poate chiar preveni dezvoltarea bolii Alzheimer sau a altor tipuri de demență.”, a spus specialistul.

Conform unui un studiu din septembrie 2023 publicat în JAMA, lipsa de mișcare timp de 10 ore sau mai mult, într-o zi, în timp sunt șanse mai mari să dezvolți demență mai târziu.

Studiul a cuprins 50.000 de persoane fără demență, care au purtat un accelerometru la încheietura mâinii timp de o săptămână pentru a-și urmări mișcarea zilnică.Rezultatele au fost uimitoare. După șase ani, cercetătorii au verificat cine fusese diagnosticat cu demență și au comparat acest lucru cu citirile de activitate de la începutul studiului.

Au descoperit că cei inactivi cel puțin 10 ore pe zi aveau mai multe șanse să dezvolte demență decât cei care se mișcau mai mult.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *