Acordarea concediilor medicale în mod fraudulos nu poate fi controlată prin impozitarea cu 10% a concediile medicale, ci prin verificările organelor abilitate

Sănătate| 15.02.2024| 103| 0| Petrache Ecaterina

Alianța Pacienților Cronici din România(APCR) își manifestă nemulțumirea față de taxarea cu 10% pentru toate concediile medicale, atât pentru bolile cronice cât și pentru afecțiunile acute, de maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav sau concediile medicale datorate unor accidente. „Acordarea concediilor medicale în mod fraudulos nu poate fi controlată prin contribuția la asigurările sociale de sănătate de 10% la concediile medicale, ci prin exercitarea corespunzătoare a atribuțiilor de serviciu de către organele abilitate”.

APCR: „Anumite categorii de bolnavi cronici precum pacienții oncologici, pacienții cu boli autoimune, pacienții cu transplant, datorită faptului că folosesc medicație imunosupresoare, dar și pacienții cu imunodeficiențe primare și secundare deoarece au sistemul imun slăbit, prezintă risc de agravare a bolii sau chiar deces dacă intră în contact cu persoane care suferă de boli respiratorii virale precum viroza, gripa sau COVID. Este important în această perioadă, dacă prezentăm semne de gripă, COVID sau chiar o banală răceală, să purtăm mască și dacă este posibil să rămânem acasă. Astfel ne recuperăm mai repede dupa un episod de viroză dar și protejăm persoanele care au probleme de imunitate.

Un mediu de lucru sănătos înseamnă angajați sănătoși! O persoană răcită, venind la serviciu, poate să îmbolnăvească toți colegii afectând întreaga activitate a firmei.”

În aceste condiții solicită Guvernului și Minsterului Sănătății să realizeze campanii de informare care să explice de ce este nevoie să ne izolăm la domiciliu când suntem diagnosticați cu boli transmisibile de genul răceli, gripe, COVID.

Mai mult, asociația atrage atenția Guvernului asupra faptului că angajatorii sunt cei care suportă valoarea concediilor medicale de până la cinci zile, ci nu statul prin fondurile CNAS, asta în condițiile în care angajații plătesc lunar contribuția la sănătate dar și angajatorul.”Este util să menționăm, concediile medicale până în cinci zile sunt suportate direct de către angajatori fără a fi decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate conform OUG 158/2005, astfel majoritatea concediilor medicale pentru bolile respiratorii virale nu afectează bugetul asigurărilor sociale de sănătate.”mai susține Alianța Pacienților Cronici din România.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *