Ziua Îndrăgostiților, origini și tradiții în diferite țări

Magazin| 14.02.2024| 271| 0| Petrache Ecaterina

Valentine’s Day sau Ziua Îndrăgostiților este, pentru mulți, cea mai romantică zi din an, un prilej pentru cuplurile din întreaga lume să sărbătorească iubirea și să ofere partenerului/partnerei cadouri.

Sărbătoarea își are originile în festivalul roman Lupercalia, marcat în luna februarie. Papa Gelasius I a dedicat ziua de 14 februarie martirului Valentin, punând astfel capăt festivalului păgân. Prima sărbătorire a Zilei Îndrăgostiților a avut loc în anul 496. Devenită populară în întreaga lume, Ziua Îndrăgostiților este marcată prin schimbul de felicitări, flori și cadouri.

 Franța. Se afirmă adesea că prima felicitare de Ziua Îndrăgostiților a apărut în Franța, atunci când Charles, duce de Orleans, a trimis scrisori de dragoste în timp ce era închis în Turnul Londrei, în 1415. Astăzi, oferirea de felicitări nu mai este la fel de populară ca odinioară dar este o zi considerată cel mai bun moment pentru o cerere în căsătorie.

Regatul Unit.  Marea Britanie are o tradiție aparte, încă din epoca victoriană. Felicitările de Valentine’s sunt adesea trimise în mod anonim. Astfel, destinatarii află că au admiratori secreți, în timp ce expeditorii se bucură știind că cei pe care îi plac știu că sunt admirați. Diferite părți ale țării au propriile lor moduri de a sărbători. Spre exemplu în Norfolk, un misterios Jack Valentine bate la ușile oamenilor și dispare, lăsând dulciuri pentru copii. În anumite regiuni din Marea Britanie, în ajunul Sf. Valentin, fetele îşi pun frunze de dafin sub pernă şi mănâncă doar ouă cu sare, crezând că aşa îşi vor visa peste noapte alesul.

Italia. Inițial, italienii sărbătoreau Ziua Îndrăgostiților ca pe un festival de primăvară. Tinerii și îndrăgostiții se adunau afară, în grădini și în foișoare, se bucurau de lectura unei poezii și de muzică, înainte de a se plimba cu iubita lor.

Astăzi, de Ziua Îndrăgostiților, italienii preferă să ia cine romantice și să facă schimb de cadouri. De asemenea, există tradiția de a dărui ciocolată celor dragi. Italienii cred, că în acest caz contează mărimea, cu cât ciocolata este mai mare, cu atât mai puternică va fi dragostea pe care o veți avea.

Valentine’s Day se sărbătorește și în România, deși în cultura tradițională ziua îndragostiților este de Dragobete, pe 24 februarie. Românii par a fi mai darnici, nu se limitează doar la flori și dulciuri, ci oferă și alte cadouri, de la bijuterii la imbrăcăminte, o seară romantică la un restaurant sau merg la teatru ori la un spectacol. Sunt oferite persoanei dragi și sejururi gen Paris sau Veneția, spre exemplu.

În Vietnam, cuplurile îşi asortează hainele.

În Japonia, femeile sunt cele care le fac cadouri bărbaţilor pe 14 februarie. Ele dăruiesc numai ciocolată, iar aceasta diferă în funcţie de tipul relaţiei. De exemplu, cea normală e oferită din obligaţie şefilor, colegilor şi prietenilor, iar cea fină, iubitului, logodnicului sau soţului.

Şi în Coreea de Sud femeile le oferă ciocolată bărbaţilor. Iar ei le dăruiesc femeilor orice, mai puţin ciocolată.

În Finlanda, multe cupluri se logodesc sau se căsătoresc pe 14 februarie, însă această zi e dedicată mai mult prieteniei decât iubirii. Conform tradiţiei, e un prilej de reuniri între amici, care-şi fac cadouri simbolice.

Bărbaţii din Danemarca le trimit flori şi poezii femeilor de care sunt îndrăgostiţi.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *