Remedii pentru ”picioare grele, ca de plumb”

Sănătate| 11.02.2024| 113| 0| Petrache Ecaterina

Poziția statică prelungită, fie că vorbim de stat în picioare prea mult, fie pe scaun, își spune cuvântul. Picioarele se umflă, devin dureroase, amorțesc, parcă sunt două greutăți de plumb.

Soluția propusă de specialiști este de a face mici schimbări în stilul de viață. În primul rând, acolo unde este cazul, scăpa de kilogramele în plus. Fiecare kilogram peste greutatea corectă înseamnă o povară în plus care îngreunează circulația sângelui în zona periferică.

Mișcarea, jogging, bicicletă, înot, orice sport care nu presupune aterizări brutale pe picioare.

Dușuri alternative,  plimbă de câteva ori jetul de apă caldă de la călcâie spre coapse și înapoi; repetă mișcarea de câteva ori, folosind apă rece (la temperatura camerei, nu mai rece de atât). Alternanța cald-rece influențează circulația sângelui.

Stai cu picioarele pe pereți: ai făcut dușul de seară, te-ai întins în pat și îți sprijini tălpile sau călcâiele sus, pe perete. După 10 minute în această poziție vei simți, probabil, furnicături în picioare. Dar imediat după ce vei reveni… cu picoarele pe pământ le vei simți ușoare.

Dormi cu picioarele ușor înălțate: sprijină gambele pe o pernă, astfel încât să fie cu cca 10 cm mai sus decât coapsele. Această poziție favorizează returul venos.

Urcă pe scări. Un număr rezonabil de scări! Și fără să cari sacoșe grele!

Consumul de usturoi are și calitatea de a stimula circulația sângelui.

Bea apă: cel puțin 1,5 litri de apă pe zi, pentru a curăța toxinele care circulă, o dată cu sângele, în întregul organism.

Freacă-ți călcâiele: unul de altul, când stai ore la rând pe scaun sau în picioare. Alt exercițiu care pune sângele în mișcare – flexează picioarele, apoi întinde-le bine; repetă aceste mișcări de 10 ori, cel puțin din două în două ore.

Folosește gelul pentru ”picioare ușoare” pe care este indicat să-l ții in frigider.  Dacă este rece, își face mai repede efectul.

Specialiștii spun că este contraindicate să faci băi prea calde, sauna și hammam, epilări cu ceară fierbinte sau să te expui la soare.

De asemenea nu este indicat să practice tenis, baschet, sărit coarda, squash , altfel .

Mâncarea condimentată, pantalonii strâmți, încălțămintea strâmtă, cu tocuri înalte trebuie excluse.

Indica teste să nu stai mult pe scaun sau picior peste picior, nici cu picioarele încrucișate.

Ca remedii naturiste, cura cu boabe de ienupăr: se consumă boabele timp de 29 de zile, progresiv – se începe cu 4 fructe uscate și se ajunge la 15 fructe, consumând câte un fruct în plus în fiecare zi; apoi regresiv – se scade consumul zilnic cu câte un fruct, până când se ajunge din nou la 4 fructe. Atenție, acest leac este interzis femeilor însărcinate!

De asemenea se poate utiliza argilă. Se ung picioarele cu un strat subțire de argilă lichidă, se lasă să acționeze o oră, apoi se spală. Tratamentul se poate repeta de 4-5 ore pe zi, de două ori pe săptămână; se efectuează în total 21 de zile – maximum 25 de zile, conform medicului Cristina Bălănescu.

 

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *