Direcției Generale Anticorupție și-a mărit efectivele.  Un paracliser, un agent call-center, un casier de la Lidl și angajata unui service auto au devenit agenți de poliție

Actualitate| 11.02.2024| 209| 0| Petrache Ecaterina

La finele lunii noiembrie a anului trecut, în cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA) au fost angajați 17 agenți debutanți, care au absolvit studii postliceale în trei școli de agenți de poliție/de pompieri și protecție civilă din Ministerul Afacerilor Interne, respectiv la Câmpina, Cluj-Napoca și Boldești.

Admiterea în cele trei școli au dat-o printr-un concurs derulat în perioada octombrie-decembrie 2022. Cerința minimă de înscriere la admitere, la capitolul studii, fiind prezentarea diplomei de Bacalaureat. Postliceala a durat 11 luni.

”Atribuțiile agenților de poliție încadrați sunt prevăzute în fișele posturilor, iar unele din ele cuprind sarcini și îndatoriri specifice organelor de poliție judiciară”, a transmis Biroul de Presă al DGA, conform G4media.ro. Conform legii, poliția judiciară este constituită din ofițeri și agenți de poliție, specializați în efectuarea activităților de constatare a infracțiunilor și de strângere a datelor în vederea începerii urmăririi penale și de cercetare penală.

Odată angajați ei și-au postat declarațiile de avere pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, din care aflăm că înainte de admitere, o parte dintre aceștia activau în domeniul serviciilor, având venituri foarte mici.

Cosmin AB a declarat că a încasat 19.738 de lei de la Parohia Ortodoxă Română Zorilor din Oradea. ”Era paracliser. Un băiat foarte bun, atât țara, cât și Biserica au de câștigat de pe urma lui”, a afirmat parohul unității de cult, pentru G4Media.ro. Paracliserul este persoana însărcinată cu îngrijirea și paza unei biserici.

Petronela IC a raportat suma de 4.485 lei în calitate de angajată la un service auto din Copalnic Mănăștur – Maramureș, Alin C – 7.200 lei în calitate de casier la Lidl Roșiori de Vede, iar Adelina CI – 5.000 de lei ca operator introducere, validare și prelucrare date la o firmă din Glina și 4.000 de lei ca recepționistă la o societate care administra o sală de fitness din Sectorul 4 – București. Din verificările G4Media.ro, Adelina a absolvit și studii superioare, la Universitatea Agronomică.

Pablo A S, a încasat 54.000 de lei, ca agent call-center la o firmă din București.

La întrebările G4Media.ro dacă sunt suficiente studiile liceale pentru îndeplinirea misiunii specifice a Direcției, Biroul de Presă al DGA a transmis că ”au fost avute în vedere competențele și abilitățile dobândite de agenții de poliție după absolvirea instituțiilor postliceale ale MAI”, fără a fi oferite, însă, detalii despre aceste competențe și abilități.

Conform Statutului Polițistului, ”polițiștii provin, de regulă, din rândul absolvenților programelor de studii universitare de licență sau master profesional pentru formarea ofițerilor de poliție ori din rândul absolvenților programelor de studii postliceale pentru formarea agenților de poliție, organizate de instituțiile de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne.”

Absolvenții școlii de formare primesc gradul de agent de poliție și sunt încadarați ca debutanți pe o perioadă de stagiu de șase luni.

Înființată în 2005, DGA este structura specializată a Ministerului Afacerilor Interne pentru prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul personalului ministerului.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *