Tratament împotriva cancerului mamar agresiv

Sănătate| 05.02.2024| 82| 0| Petrache Ecaterina

Cercetătorii au descoperit un medicament care poate inhiba cu succes dezvoltarea celei mai agresive forme de cancer de sân, conform unui studiu publicat luni, 5 februarie, în jurnalul ştiinţific Oncogene.

Studiu preclinic condus de Universitatea din Adelaide, Australia, este considerat promiţător în lupta împotriva cancerului de sân triplu negativ, cea mai agresivă formă a acestei afecţiuni, după cum a declarat Theresa Hickey, specialistă în tumori mamare la Laboratoarele pentru cercetarea cancerului Dame Roma Mitchell din cadrul aceleiaşi universităţi.

Conform rezultatelor la testele efectuate pe animale, celule şi ţesuturi, acest medicament ar putea deţine cheia pentru îmbunătăţirea ratelor de supravieţuire. În prezent nu există niciun tratament care să vizeze în mod specific acest tip de cancer mamar, chimioterapia şi imunoterapia fiind singurele opţiuni.

Medicamentul este conceput pentru a fi administrat pe cale orală şi funcţionează prin ţintirea unei proteine specifice din tumoarea canceroasă numită CDK9, care accelerează dezvoltarea celulelor, a explicat Hickey, adăugând că substanţa stopează în mod eficient cancerul prin inhibarea acestei proteine.

„Studiul nostru preclinic arată că medicamentul a fost capabil să oprească înmulţirea celulelor tumorale, neafectând celulele normale din ţesutul mamar prelevat de la paciente”.

Medicamentul necesită dezvoltare ulterioară, dar cercetătorii şi-a exprimat speranţa ca acesta să poată fi produs în următorii cinci ani şi poate chiar mai devreme.

Cercetătorii intenţionează să efectueze şi alte studii clinice pentru a afla dacă această terapie potenţială ar putea fi utilizată pentru a trata alte tipuri de cancer mamar.

Cancerul mamar triplu negative este o afecţiune care, comparativ cu alte tipuri de cancer de sân, apare mai frecvent la persoanele mai tinere şi prezintă o rată mai mare de recădere în decurs de cinci ani.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *