Decizie importantă pentru persoanele cu tulburări psihice

Sănătate| 31.01.2024| 131| 0| Petrache Ecaterina

Internările nevoluntare ale pacienților cu tulburări psihice nu se vor mai face doar în spitalele specializate, ci și în secțiile de psihiatrie care oferă îngrijiri adecvate, pentru a asigura tratamentul corespunzător. Această nouă prevedere a fost aprobată de Guvern în ședința de miercuri, 31 ianuarie, modificând astfel Legea sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002.

Modificarea a fost prevăzută pentru a crește accesul la aceste servicii având în vedere faptul că, există secţiilor de psihiatrie atât în cadrul spitalelor de psihiatrie, cât şi în cadrul spitalelor universitare, judeţene, municipale, clinice sau de urgenţă.

Solicitarea internării nevoluntare a unei persoane se poate face de către: medicul de familie sau medicul specialist psihiatru care are în îngrijire această persoană; familia persoanei; reprezentanţii serviciilor abilitate ale administraţiei publice locale; reprezentanţii poliţiei, jandarmeriei, parchetului sau ai pompierilor.

De asemenea, mai există şi situaţia internării nevoluntare în caz de urgenţă situaţie în care medicul psihiatru, după evaluarea stării de sănătate mintală a persoanei aduse şi după aprecierea oportunităţii internării nevoluntare, dispune internarea nevoluntară a pacientului si informează reprezentantul legal sau autoritatea tutelară.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *