Ce antibiotice pot fi eliberate din farmacie fără rețetă, în doză de urgență. Până în martie, nu va exista control pe solicitări pentru că nu există baze de date

Sănătate| 29.01.2024| 158| 0| Petrache Ecaterina

Doar 20 de antibiotice figurează pe lista celor care pot fi eliberate fără rețetă, la farmacie, în regim de urgență și în doze pentru doar 48 ore. Farmaciștii precizează faptul că acestea nu vor fi eliberate oricum, potrivit unui ordin apărut cu doar câteva zile în urmă, emis de Ministerul Sănătății. Acesta reglementează condițiile în care farmaciștii pot să le elibereze clienților anumite antibiotice și în lipsa unei rețete.

Este vorba doar de situațiile în care pacientul nu a reușit să ajungă la medic și după ce farmacistul analizează simptomele.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Adriana Pistol, a explicat această decizie:

„ În această situaţie, aceste antibiotice de primă linie sunt cele mai puţin susceptibile să ducă la rezistenţa antimicrobiană…. Dacă pacientul în continuare nu se simte bine, el trebuie să ajungă la medic. Poate să rămână duminică seara, dar luni dimineaţă ar trebui să ajungă la medic, pentru că pacientul, ca şi farmacistul bănuieşte în momentul în care i-a eliberat în situaţii de urgenţă, bănuieşte, pe baza simptomelor pe care persoana respectivă le are, că ar putea fi diagnosticul X, Y, administrează acest antibiotic, dar certitudinea o vom avea numai dacă mergem la consult a doua zi”, a declarat Adriana Pistol.

Cele 20 medicamente care pot fi eliberate la decizia farmacistului, în doze pentru 48 ore și în lipsa rețetei, sunt cuprinse într-o anexă a ordinului elaborat din care fac parte 82 antibiotice și antifungice de uz sistemic:

 1. AMOXICILLINUM*
 2. AMOXICILLINUM + ACIDUM CLAVULANICUM*
 3. AMPICILLINUM*
 4. CEFADROXILUM*
 5. CEFALEXINUM*
 6. CHLORAMPHENICOLUM*
 7. CLARITHROMYCINUM*
 8. CLINDAMYCINUM*
 9. DOXYCYCLINUM*
 10. ERYTHROMYCINUM*
 11. METRONIDAZOLUM oral*
 12. NITROFURANTOINUM*
 13. OXACILLINUM*
 14. PHENOXYMETHYLPENICILLINUM*
 15. SULFAFURAZOLUM*
 16. SULFAMETHOXAZOLUM + TRIMETHOPRIMUM*
 17. SULTAMICILLINUM*
 18. TETRACYCLINUM*
 19. TINIDAZOLUM*
 20. NYSTATINUM*

Ordinul, consideră farmaciștii, a fost făcut în grabă, pentru că încă mai sunt aspecte rămase nediscutate cu specialiștii. Până la mijlocul lunii martie, când va fi gata o bază de date în care să fie înscriși toți cei care solicită antibiotice în regim de urgență, medicamentele se vor elibera „în orb”, pacientul declarând sub semnătură că nu merge să ia și din altă farmacie doza de urgență, dar fără să poată fi verificat.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *