Liber la cumpărat vechime pentru pensie. Sumele sunt însă considerabile

Social| 26.01.2024| 164| 0| Petrache Ecaterina

Românii pot încheia contract de asigurare retroactivă la pensie cu casele teritoriale de pensii, până la sfârşitul anului 2024, conform OUG nr. 70/2023. Perioada de vechime care poate fi cumpărată retroactiv este de cel mult şase ani calendaristici anteriori lunii încheierii contractului de asigurare socială.

Perioadele de timp pentru care oamenii pot încheia contract de asigurare socială sunt cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare.
Cei interesați se pot asigura retroactiv pentru intervale de timp disparate sau continue care totalizează o perioadă maximă de şase ani.

Contractul de asigurare socială poate fi încheiat  de cei care îndeplinesc următoarele condiţii:

  • nu au calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
  • nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţara noastră, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care solicită asigurarea la pensie;
  • nu au avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, în perioada pentru care solicită asigurare retroactivă la pensie.

Venitul asigurat la pensie trebuie să fie cel puțin egal cu valoarea datorată la salariul de bază minim brut pe economie, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare. Spre exemplu, la salariul minim brut pe economie de acum, adică 3.300 de lei, contribuția de asigurări sociale este de 825 de lei/lună. Oamenii care vor să îşi cumpere vechime pentru perioada maximă de şase ani prevăzută de lege şi care încheie contractul cu Casa Teritorială de Pensii în perioada ianuarie – iunie 2024 vor plăti, în total pentru șase ani suma de 59.400 de lei pentru asigurarea retroactive.

De reținut, cota CAS de 25% se aplică asupra venitului ales pentru asigurarea la pensie.

Suma datorată pentru CAS aferentă perioadelor pentru care oamenii se asigură retroactiv poate fi achitată fie într-o tranşă, fie în mai multe tranşe, până la finalul anului 2024.

Actele de care aveţi nevoie ca să vă asiguraţi retroactiv la pensie:

  • actul de identitate al persoanei care urmează să beneficieze de asigurare, respectiv al mandatarului, în original și copie;
  • declaraţia pe proprie răspundere (model);
  • procura specială autentificată care trebuie să conţină datele de identificare ale mandantului şi ale mandatarului, respectiv cel puţin: numele, prenumele, data naşterii, adresa, CNP.
Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *