Peste 1.000 de pensii si alte drepturi de asigurari sociale trimise in strainatate de Casa Judeteana de Pensii Prahova

Social| 25.01.2024| 98| 0| Petrache Ecaterina

Incepand din luna august 2008, pensionarii prahoveni stabiliti in strainatate isi pot primi pensia pe teritoriul statului de domiciliu sau de resedinta (stat de sedere obisnuita), in contul bancar declarat la Casa Judeteana de Pensii Prahova. 

Aderarea Romaniei la UE a impus renuntarea la clauzele privind resedinta (sedere obisnuita) in cazul beneficiarilor sistemului public de pensii stabiliti pe teritoriul statelor membre ale Uniunii si, ulterior, ale Spatiului Economic European.    

Astfel, in conformitate cu legislatia comunitara in vigoare, persoana care are dreptul la pensii si la ajutoare de deces, dobandite potrivit legislatiei romane, va beneficia de aceste prestatii chiar daca locul sau de sedere obisnuita este stabilit pe teritoriul altui stat membru al UE. 

 De asemenea, pentru a asigura egalitatea de tratament intre toti beneficiarii sistemului public de pensii si luand in considerare solicitarile venite din partea celor care nu au domiciliul pe teritoriul unui stat membru al UE si nici nu isi pot desemna un mandatar cu domiciliul pe teritoriul Romaniei, a fost prevazuta posibilitatea platii drepturilor cuvenite din sistemul public de pensii si pe teritoriul statelor extracomunitare.

Astfel, pana in prezent, Casa Judeteana de Pensii Prahova exporta in strainatate 1.060 de pensii si alte drepturi de asigurari sociale in tari precum Spania, Germania, Canada, SUA, Austria, Australia, Mexic, Elvetia, Cehia etc.

Plata pensiilor in strainatate se face doar prin CITIBANK ROMANIA S.A, cu care CNPP are incheiat un parteneriat in acest sens. Astfel, pensiile si alte drepturi de asigurari sociale cuvenite beneficiarilor sistemului public se transfera in strainatate, intr-un cont bancar deschis de acestia la o banca de pe teritoriul statului de domiciliu sau de sedere obisnuita, dupa caz.

 Beneficiarii nerezidenti pot solicita transferul bancar al drepturilor care li se cuvin intr-una din urmatoarele valute: EURO; USD; GBP.

 Cum se realizeaza transferul pensiilor in strainatate

 In vederea achitarii prin transfer bancar a prestatiilor prevazute de lege, Casa Judeteana de Pensii Prahova utilizeaza informatiile bancare confirmate de beneficiarii nerezidenti ai sistemului de pensii si alte drepturi de asigurari sociale in cadrul formularelor de legatura (transmise de institutiile de asigurari sociale de pe teritoriul statului de resedinta, in cazul celor stabiliti pe teritoriul statelor membre ale UE) si in cadrul declaratiei de transfer in strainatate al drepturilor cuvenite in cazul beneficiarilor domiciliati pe teritoriul statelor care nu sunt membre ale UE).

Declaratia de transfer in strainatate al drepturilor cuvenite beneficiarilor  sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale constituie dovada in baza careia plata drepturilor banesti se face in strainatate, ca urmare a optiunii titularului.

Declaratia de transfer se transmite la sediul CJP personal de catre titularul drepturilor sau prin mandatar desemnat cu procura speciala, emisa conform legii, insotita de: o copie a actului de identitate care atesta domiciliul actual, un document care confirma detaliile bancare (denumirea bancii, adresa bancii, codul de identificare bancara BIC/SWIFT, numarul de cont international bancar IBAN).

Transmiterea declaratiei de transfer in strainatate a drepturilor cuvenite si a documentelor care o insotesc se poate face personal, prin mandatar desemnat cu procura speciala, prin posta, prin e-mail (office@pensiiprahova.ro, adresa mentionata si pe site-ul institutiei www.pensiiprahova.ro).

Pentru a evita efectuarea unor plati necuvenite sau catre beneficiari nerezidenti a caror situatie s-a modificat, cu efecte asupra obligatiei CJP de a achita drepturile de pensie se utilizeaza CERTIFICATUL DE VIATA, ca si instrument de verificare administrativa.

Certificatul de viata constituie dovada pe baza careia se continua plata drepturilor cuvenite beneficiarilor nerezidenti ai sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *