Criteriul de acordare a burselor pentru elevi, contestat la Curtea Constituțională

Educație| 24.01.2024| 196| 0| Petrache Ecaterina

Bursele acordate elevilor în acest an școlar sunt contestate atât de elevi cât și de părinți. Deși de luni de zile se tot atrage atenția asupra greșelilor făcute de cei care au creionat legea, până acum nimeni nu a schimbat nimic. Ministrul Educației, Ligia Deca susține că legea va fi revizuită și se va schimba probabil în anul școlar următor. Până atunci, elevi cu medii sub 5 continuă să ia burse de merit, în detrimentul celor cu note bune. Nemulțumiți de situație, elevi și părinți au depus în jur de 100 de plângeri pe „bursele Deca” la Consiliul pentru Combaterea Discriminării (CNCD).  Între timp reacționează și Avocatul Poporului. Reprezentanții instituției au formulat o excepție de neconstituționalitate care se referă la art. 108 alin. (12) lit. a) din Legea nr. 198/2023 a învățământului preuniversitar. Aceasta vizează prevederea potrivit căreia se acordă „bursele de merit pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ…”

Avocatul Poporului argumentează că „dispozițiile legale criticate aduc atingere principiului previzibilității și clarității normelor juridice”, încălcând art. 1, alin. (5) și art. 32 din Constituția României. Considerăm că legea criticată nu reglementează previzibil și accesibil acordarea burselor de merit pentru performanță și nu respectă criteriile de previzibilitate și accesibilitate specifice unui act normativ”, argumentează Avocatul Poporului.

Instituția susține că „bursa de merit trebuie să fie expresia unei selecții pe criteriul meritocrației, specific sistemului public de educație”, iar „lipsa criteriului notelor, ca rezultat al evaluării selective, din conținutul juridic al normei prin care se acordă bursele de merit, este de natură să contravină principiului securității normei juridice și dreptului la învățătură”. „Simpla trimitere la un procent, în lipsa unui criteriu de evaluare a performanței școlare și a meritului școlar, este lipsită de orice logică juridică”, mai argumentează Avocatul Poporului.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *