Pfizer a dat în judecată România. Compania cere cel puțin jumătate de miliard de euro

Actualitate| 18.01.2024| 177| 0| Petrache Ecaterina

Statul român bun de plată. Pfizer cere plata a jumătate din cantitatea de vaccin contractată și neridicată, adică jumătate de miliard de euro.

România a intat într-o bătălie juridică cu gigantul farmaceutic Pfizer. Motivul, achiziționarea a 28 de milioane de doze de vaccin COVID-19.

Conform termenilor contractului, dacă România nu achiziționează cantitatea convenită, trebuie să despăgubească Pfizer pentru cel puțin jumătate din doze, ceea ce înseamnă o sumă impresionantă, 550 de milioane de euro, conform Antena 3 CNN. Litigiul vine într-un moment în care depozitele României se pare că sunt pline de vaccinuri și echipamente care expiră, ceea ce provoacă îngrijorări legate de proasta gestionare și de repercusiuni financiare dar și in plină cercetare a DNA. Problema achizițiilor de vaccinuri a intrat în atenția DNA la sfârșitul anului 2023, când instituția a inițiat proceduri judiciare împotriva a doi foști miniștri ai sănătății și a prim-ministrului din timpul pandemiei. Acuzațiile au aruncat o umbră asupra modului în care guvernul a gestionat achizițiile de vaccinuri.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a recunoscut situația, declarând: „Avem o cantitate de 1,2 milioane de doze de vaccin de la Moderna care a fost livrat în contrapartidă cu un avans plătit în 2021 de conducerea ministerului de atunci”. Această dezvăluire ridică semne de întrebare cu privire la procesul decizional și la responsabilitatea financiară din cadrul guvernului.

Cât privește vaccinarea, conform celui mai recent raport al Institutului Național de Sănătate Publică, în luna noiembrie a anului trecut, la nivel national, nu a fost administrat niciun vaccin COVID-19 folosind serul Pfizer ci doar 245 de doze de alte vaccinuri.

 

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *