Medicii cer creșterea valorii punctului per capita și serviciu, altfel nu vor semna contractele

Sănătate| 15.01.2024| 86| 0| Petrache Ecaterina

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat în transparenţă decizională valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medical în ambulatorie de specialitate.

Valoarea punctelor calculată de CNAS este: pentru punctul per capita – 7,7 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară – 6,2 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate – 3,3 lei. Reacțiile nu au întârziat să apară.
Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti a solicitat renegocierea şi creşterea valorii punctului pentru serviciile medicale acordate de medicii de familie şi de cei din ambulatoriul de specialitate. „Aş vrea să încep prin a face un apel către unitate în rândul corpului medical. Nu trebuie să existe disensiuni între medici, între medicii din spitale şi medicii din ambulatoriul de specialitate, dintre medicii de familie şi ambulatoriu de specialitate, dintre medicii care lucrează în sistemul de stat şi privat, între medici şi asistente. (…) Este nevoie de unitate în cadrul corpului medical. (…) Susţinerea fermă pentru renegocierea valorii punctului de servicii şi acest lucru trebuie să se facă în contextul renegocierii acestei valori a punctului cu CNAS. Am avut discuţii şi la nivelul Casei Naţionale şi sunt de acord să se poarte aceste renegocieri pentru valoarea punctului. Aceste lucru trebuie făcut prin discuţii, negociere la nivelul Casei, dar respectând tot ceea ce se numeşte parcursul procedural. Sunt convinsă şi trebuie să găsim soluţii pentru renegocierea şi pentru creşterea valorii punctului”, a declarat Cătălina Poiană, la o conferinţă de presă.

Potrivit acesteia, CMMB îşi doreşte ca medici să fie plătiţi pe criterii de performanţă.

Preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Ambulator, Cosmin Alexandrescu, a afirmat că valoarea punctelor afişate în transparenţă de CNAS a scăzut cu 30% faţă de anul trecut.
„Valoarea actuală înseamnă o reducere de 30% aproximativ a bugetului pentru medicina de ambulatoriu şi medicina de familie. Corelată cu modificările fiscale de la sfârşitul anului trecut, cu creşterile de preţuri şi de fiscalitate vor duce la o scădere a veniturilor medicilor cu 40 până la 50% faţă de momentul actual. (…) Ce vor face medicii din localităţile ceva mai mici, unde din cauza populaţiei mai reduse nu pot face numărul maxim de consultaţii posibile. Ce soluţii au? Să îşi închidă cabinetele. (…) 6.000-7.000 de medici ar fi direct afectaţi. (…) Nu dorim să se ajungă la o confruntare, dorim să se rezolvăm lucrurile prin discuţii logice. Dar de data aceasta dacă nu se va reuşi să aplanăm situaţia şi nu se va reuşi o echilibrare a valorii punctului la nivelul cel puţin al anului trecut, pericolul este clar – colegii nu vor mai semna acte adiţionale de la 1 februarie. Au actul adiţional semnat până la 31 ianuarie. (…) Dacă punctul nu va creşte, nu vor mai semna acte adiţionale. Vor închide. (…) Practic o treime din populaţia României ajunge în ambulatoriu”, a explicat medical, conform agerpres.ro.

În aceste condiții ar urma să fie afectați aproximativ 5-6 milioane de pacienţi.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *