Măsuri drastice. Amenzi colosale începând cu această lună

Educație| 11.01.2024| 121| 0| Petrache Ecaterina

Platformele online care comercializează sau pun la dispoziția persoanelor fizice diverse lucrări precum referate, proiecte, lucrări de absolvire, de licență, de diplomă, de disertație sau de doctorat, sau care sunt utilizate în procesul de evaluare, se expun riscului închiderii la cererea autorităților.

Legii 427/2023 stabilește cum vor trata autoritățile române tranzacțiile unui anumit tip de conținut, distribuit prin mijloace electronice, iar nerespectarea prevederilor legale va conduce la închiderea platformelor online și amendarea celor care le administrează.

Legea 427/2023 aduce schimbări privind sancționarea și eliminarea conținutului considerat ilegal pe internet. Site-urile care comercializează sau pun la dispoziție lucrări academice pentru a fi folosite ca lucrări științifice, proiecte, referate, lucrări de diploma(absolvire) vor fi închise, conform noilor prevederi. Cei care încalcă aceste reguli sunt obligați să execute sancțiunea impusă de agenții MAI. În caz contrar, MAI poate solicita ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații) să blocheze accesul la site-urile care oferă conținut ilegal, să solicite furnizorilor de servicii să oprească stocarea sau transmiterea acestui conținut și să blocheze accesul utilizatorilor din România la conținutul ilegal, dacă eliminarea lui de pe sursă nu este posibilă.

ANCOM poate emite decizii pe baza solicitărilor MAI și aceste decizii pot fi contestate în instanță. Furnizorii implicați au 15 zile pentru a contesta decizia, în timp ce alte persoane afectate au 30 de zile. Contestația nu suspendă punerea în aplicare a deciziei ANCOM, ceea ce înseamnă că măsurile rămân valabile pe durata procesului.

Legea prevede și sancțiuni pentru furnizorii de servicii de găzduire sau rețelele de comunicații electronice care nu respectă măsurile impuse de ANCOM, cu amenzi între 5.000 și 50.000 de lei. Responsabilă pentru constatarea și aplicarea acestor sancțiuni este ANCOM.

Reprezentanții Poliției care constată că sunt vândute sau oferite online aceste lucrări pot solicita închiderea sau blocarea accesului la aceste site-uri.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *