Criza din sistemul sanitar se adâncește punând în pericol atât sănătatea populației cât și a cadrelor medicale suprasolicitate

Sănătate| 10.01.2024| 78| 0| Petrache Ecaterina

„În sănătate, întâlnim „două Românii”, zonele universitare, cu un număr suficient de medici și 26 de judeţe în care sunt doar 1-2 medici la o mie de locuitori. Această diferenţă uriaşă pune în pericol sănătatea şi viaţa cetăţenilor, din aceste zone defavorizate”

Blocarea angajărilor face imposibilă remedierea crizei resursei umane din sistemul medical, susţine Colegiul Medicilor din România într-un comunicat remis miercuri presei.

„Blocarea angajărilor face imposibilă remedierea crizei cu care ne confruntăm în ceea ce priveşte resursa umană din sănătate, în condiţiile în care nici măcar o eventuală disponibilitate a posturilor nu ar rezolva această problemă cronică. Avem exemplul anului trecut, atunci când decizia deblocării posturilor nu a îmbunătăţit situaţia critică din specialităţi precum anestezie şi terapie intensivă, medicină de urgenţă. Şi asta pentru că nu au existat candidaţi pentru aceste posturi. Prin urmare, soluţiile şi, implicit, rezolvarea problemei pot fi identificate doar printr-o politică coerentă, care să cuprindă aspecte complexe”, afirmă reprezentanţii medicilor.

Potrivit CMR, subfinanţarea sistemului de sănătate, personalul insuficient, fapt ce conduce „la supranormare, burnout şi creşterea riscului de malpraxis”, afectează direct calitatea actului medical şi, implicit, pune în pericol sănătatea populaţiei. „În sănătate, întâlnim „două Românii”, care fac să existe o discrepanţă semnificativă în ceea ce priveşte accesul la servicii medicale. Pe de o parte, există zonele universitare, cu un număr suficient de medici pentru a acoperi necesităţile populaţiei, iar pe de altă parte există 26 de judeţe în care sunt doar 1-2 medici la o mie de locuitori. Această diferenţă uriaşă pune în pericol sănătatea şi viaţa cetăţenilor, din aceste zone defavorizate”, susţine CMR.

În opinia colegiului, criza medicilor de familie este profundă, iar numărul localităţilor din România care se confruntă cu o lipsă acută a medicilor de familie este în creştere, situaţie ce „restricţionează” accesul la îngrijirea medicală primară. „Mai mult de jumătate dintre cei aproximativ 10.000 de medici de familie din România, aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate, au vârsta de peste 60 de ani, ceea ce înseamnă că peste 10 ani ne vom confrunta cu un deficit major de medici de familie. În acelaşi timp, intrările în sistem sunt foarte reduse, sub 3%. Situaţia este alarmantă şi necesită măsuri concrete şi coerente, dar şi investiţii în viitorul sistemului medical”, se arată în comunicat.

Mai mult, reprezentanții CMR susțin că în 2024 bugetul alocat medicilor de familie scade cu aproximativ 25%, faţă de anul precedent.

„Această reducere drastică a resurselor financiare arată incoerenţă în aplicarea strategiilor de atragere a tinerilor medici în specialitate, precum şi a celor de retenţie în zonele deficitare, şi creează dificultăţi în funcţionarea cabinetelor de medicină de familie existente. În acest fel, este pus în pericol accesul populaţiei la asistenţa medicală primară, cu efecte dramatice imediate, dar şi pe termen lung. (…) Din păcate, rezultatul este unul predictibil: adâncirea crizei din sistemul medical, compromiterea calităţii serviciilor medicale şi distrugerea medicinei de familie, care este baza piramidei sistemului nostru medical. Este imperativ ca factorii de decizie să ia în considerare aceste probleme, cu prioritate şi seriozitate, şi să caute soluţii sustenabile şi eficiente, pentru a asigura un sistem de sănătate funcţional şi accesibil pentru populaţie”, susţine sursa citată.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *