Pensionarea cu penalizare dispare

Social| 09.01.2024| 248| 0| Virgil Rădulescu

Pensia anticipată fără penalizări, potrivit ministrului Muncii, iar o categorie de români se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, potrivit noii legi a pensiilor, cu condiția ca stagiul de cotizare să fie mai lung. 

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat că bărbații se pot pensiona la 60 de ani, dacă au un stagiu de cotizare de 40 de ani.

„În ce priveşte pensia anticipată, este important ca românii să ştie că, pentru un stagiu contributiv de 40 de ani, se pot pensiona cu cinci ani mai devreme.

Dacă eşti bărbat şi ieşi la pensie la 65 de ani, te poţi pensiona la 60 de ani dacă ai stagiu de 40 de ani”, a spus ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, potrivit Antena3.

„Este important ca românii să ştie că, dacă munceşti mai mult, primeşti mai mult, dacă ai venituri contributive mai mari, câştigi o pensie mai mare. La peste 25 de ani stagiu cotizare, vei avea pensie mare, dacă veniturile declarate sunt mai mari, este foarte important ca pensionarii şi salariaţii să ştie asta, noua lege a pensiilor este şi despre mine, copiii noştri” a adăugat ministrul.

Pensia anticipată cu penalizări se poate obține tot cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei-standard de pensionare.

Pentru pensionarea anticipată este necesară doar realizarea stagiului complet de cotizare.

Astfel, între cele două tipuri de pensionare anticipată, există o diferență esențială.

La pensia fără penalizări este nevoie de o vechime în muncă mai mare decât pentru pensia cu penalizări.

Pensionarea anticipată cu penalizări va mai fi posibilă doar până în 31 august 2024, după care în România va exista numai un singur tip de pensie anticipată.

Valoarea pensiei anticipate se va stabili prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, astfel:

Perioada de stagiu de cotizare realizată peste stagiul complet de cotizare contrubutiv – Procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare (%)

  • până la un an – 0,40 %
  • între un an și 2 ani – 0,35 %
  • între 2 și 3 ani – 0,30 %
  • între 3 și 4 ani – 0,25 %
  • între 4 și 5 ani – 0,20 %

La acordarea pensiei anticipate, reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de noua lege sau de alte acte normative.

La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă.

Aceasta se va recalcula prin eliminarea diminuării și, după caz, prin adăugarea eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare ori în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate.

De asemenea, beneficiarii unei pensii anticipate vor putea opta pentru pensie de invaliditate în situația afectarii capacității de muncă.

În prezent, pensia anticipată fără penalizări poate fi obținută cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei-standard de pensionare, în cazul românilor.

Condiţia este valabilă numai dacă a fost realizat un stagiu de cotizare cu minimum opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.

Pensia anticipată cu penalizări se poate obține tot cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei-standard de pensionare, însă este necesară doar realizarea stagiului complet de cotizare.

Tot aici se încadrează și românii care depășesc stagiul complet de cotizare cu până la opt ani.

Vezi AICI: Tabelul cu vârstele standard de pensionare din noua lege a pensiilor

De la 1 ianuarie 2024, punctul de pensie a crescut cu 13,8%, de la 1.785 lei la 2.032 lei.

În septembrie, pensiile vor fi recalculate, după noua formulă din noua lege a pensiilor.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *