USR Prahova reacționează: PSD Prahova se face că îi pasă de navetiștii prahoveni și aruncă acuze nefondate către Cristian Apostol

Politică| 08.01.2024| 95| 0| Dumitrescu Vlad

USR Prahova a răspuns atacurilor politice venite din partea PSD pe tema transportului intrajudețean și îi ia apărarea vicepreședintelui Consiliului Județean, Cristian Apostol. Reprezentanții USR susțin că 85% din județ e deja deservit prin noile contracte, în timp ce în trei sectoare unde licitațiile nu s-au putut finaliza la timp e de așteptat ca lucrurile să se rezolve din februarie.

Până atunci elevii ar urma să primească o sumă forfetară de la Inspectoratul Școlar, pentru plata navetei. Comunicatul transmis de Uniunea Salvați România vine după ce, tot luni, PSD Prahova i-a cerut demisia vicepreședintelui Consiliului Județean, Cristian Apostol, unul dintre liderii organizației județene a USR, invocând probleme cu decontarea navetei pentru elevi.

„La început de an electoral, PSD Prahova se face că îi pasă de navetiștii prahoveni și aruncă acuze nefondate către USR și Cristian Apostol, vicepreședintele Consiliului Județean Prahova, cel care a depus eforturi susținute pentru buna desfășurare a transportului public județean. Situația reală a transportului județean este că, din 12 grupe de trasee în județul Prahova:

– 9 grupe au contract de delegare, iar elevii merg deja, la acest moment, cu abonamente gratuite (85% din județ)

– o altă grupă a fost contestată la CNSC și se așteaptă decizia

– două grupe nu au avut operatori care să liciteze. Acestea sunt acum în fazele finale, urmând ca, până la data de 1 februarie, să existe câștigători.

Pentru aceste 3 grupe unde nu există contract de delegare semnat de către Consiliul Județean Prahova cu operatorii (din cauza unor contestări în instanță sau a faptului că operatorii care au licitat nu au avut documentația minimă solicitată de lege), Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar, va plăti lunar o suma forfetară către elevi, până la data semnării contractelor de delegare”, se arată în comunicatul USR Prahova.

„Ceea ce invoca acum PSD Prahova, și anume explicații și soluții clare, au fost deja transmise de vicepreședintele CJ Prahova, Cristian Apostol, prin conferința de presă organizată weekend-ul trecut. Probabil pesediștii prahoveni se aflau încă în concediu, în loc să se preocupe real de problemele cetățenilor”, mai transmite conducerea USR.

„Ieșind din zona politică și vorbind deschis despre situația transportului public județean, pot trage următoarele concluzii:

– Cei mai mulți operatori de transport nu s-au pregătit pentru începerea contractului, deși și-au asumat, de acum 2 luni, că vor fi gata la 1 ianuarie 2024.

– Proiectul de hotărâre privind programul de transport a fost publicat în transparență publică în mai multe perioade, totalizând peste 90 de zile. Se pare, însă, că nu a fost citit de către cei care îl atacă acum și care nu au trimis, în acest timp, propuneri de îmbunătățire.

– Operatorii de transport au început efectuarea curselor conform contractului de delegare abia după ce, în urma controalelor, au fost aplicate mai multe sancțiuni în cuantum de câte 10.000 lei.

– Efectul stabilirii gratuității de către Guvernul PSD, prin HG 810 din 8 Septembrie 2023, a fost dublarea sau triplarea fluxurilor de călători la orele de vârf, fapt care nu a fost prevăzut în caietul de sarcini al licitației de delegare, începută în luna august 2022. Având în vedere acest aspect, au fost necesare câteva zile pentru adaptare și modificarea fluxurilor, dar și pentru adăugare, în cadrul contractelor de delegare, a unor mașini suplimentare.

– Normelor de aplicare ale HG 810 sunt ambigue și nu au fost clarificate nici până la această oră, motiv pentru care sunt operatorii care nu pot elibera abonamente in unele cazuri particulare.

Ținând cont de aceste detalii, știute sau nu în birourile PSD Prahova, îi invit pe politicienii pesediști să vină cu propuneri reale pentru îmbunătățirea transportului public județean. Atacurile mincinoase, lipsite de informații și credibilitate, sunt doar praf în ochii cetățenilor, care s-au săturat de vorbe în cei peste 30 de ani în care PSD nu a făcut nimic real pentru transportul prahovenilor”, a afirmat Cristian Apostol, vicepreședintele Consiliului Județean Prahova.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *