Astăzi, spectacol cu prilejul Zilei Câmpinii

Cultură| 08.01.2024| 177| 0| Virgil Rădulescu

Luni, 8 ianuarie, este „Ziua Câmpinei”, anul acesta împlinindu-se 521 ani de la atestarea documentară a localității. Pentru a sărbători acest moment, administrația locală va organiza un spectacol cu artiști locali, spectacol la care intrarea va fi liberă.

Sărbătorirea Zilei Câmpinei va avea loc luni, 8 ianuarie, cu începere de la ora 18.00, la Casa de Cultură „Geo Bogza”.

Pe scenă vor urca Ansamblul „Mugurași de primăvară” de la Clubul Copiilor (profesor coordonator Alice Botoacă), Ansamblul Folcloric „Ghiocelul” al Casei de Cultură (instructori Vali și Cristi Colezea), tânăra și foarte talentata solista Livia Pisăliță (16 ani). Va urma „Gala umorului românesc” cu trupa „Atelierului Actorului”, coordonator Cătălin Paraschiv.

Orașul despre care se spune că are cele mai multe zile însorite pe an, Câmpina este cunoscut drept prima vamă pe drumul comercial dintre Muntenia și Transilvania. Personalități de marcă ale țării și-au legat numele de Câmpina: pictorul Nicolae Grigorescu, savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu, dr. chimist Constantin Istrati, Ion Heliade Rădulescu.

Câmpina este atestată documentar la 8 ianuarie 1503, numele acesta figurând în registrele vigesimale ale negustorilor braşoveni care tranzitau Valea Prahovei, o zonă folosită drept drum comercial, constituind încă din secolul al XIV-lea o cale de comunicaţie între provinciile româneşti, Transilvania şi Muntenia. Deşi în actele emise de cancelariile domneşti este menţionată „vama Prahovei”, există certitudinea că satul Câmpina, graţie poziţiei sale geografice la intrarea în munţii Carpaţi şi amplasării la distanţă egală de Bucureşti şi Braşov, era vamă, punctul strategic pentru controlul mărfurilor. Acest lucru a făcut posibilă o dezvoltare rapidă a aşezării, localitatea beneficiind de nenumărate avantaje în urma schimburilor comerciale care aveau loc aici. A funcţionat ca vamă din anul 1422 până în 1840, când, pentru un timp scurt vama s-a mutat la Breaza, iar după aceea la Predeal, punctul de frontieră atunci cu Ardealul.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *