Încălzirea în sistem centralizat

Economie| 23.12.2023| 153| 0| Virgil Rădulescu

Încălzirea centralizată se bucură de o popularitate tot mai mare la nivel european. În jur de 1,1 milioane de apartamente din România sunt încălzire în sistem centralizat prin tradiționalele calorifere. Jumătate dintre acestea sunt în cele 6 sectoare ale Capitalei.

Dar cum funcționează încălzirea de tip centralizat sau termoficarea și de ce avantaje și dezavantaje ar trebui să fim informați?

Sistemele de încălzire eficiente și ecologice sunt mai populare ca niciodată și generează discuții din ce in ce mai ample. Dar nu numai pompele de căldură și biomasa sunt în plină expansiune, ci și încălzirea centralizată se bucură de o creștere puternică a popularității. Încălzirea centralizată este indispensabilă, mai ales în aglomerările urbane, dar asigură și o încălzire confortabilă în micile orașe – unde există infrastructura necesară.

Încă de acum 6 ani, concluzia a fost că sistemul centralizat de termoficare este cea mai bună soluție privind furnizarea apei calde și a încălzirii pentru aglomerările urbane, conform dezbaterilor de la  București. Conferința Națională „Termoficarea la răscruce de drumuri. Soluții pentru salvarea sistemelor centralizate din România” a fost evenimentul important care a strâns la aceeași masă rotundă reprezentați ai Guvernului României, ai autorităților locale, ai autorităților de reglementare, ai investitorilor privați și, nu în ultimul rând, ai clienților sistemelor centralizate de termoficare.

Mesajul transmis de către ministrul mediului: “Avem nevoie să aliniem strategia energetică a României cu principalele axe ale strategiei definite la nivel european. Sistemul centralizat este fără doar și poate un instrument strategic în orice politică de tranziție energetică.”

 

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *