Din ianuarie, insectele folosite în produsele alimentare, consemnate pe etichete, la raft și în lista restaurantelor

Actualitate| 21.12.2023| 132| 0| Petrache Ecaterina

Cine credea că în România nu vom avea produse alimentare în al căror conținut vor fi și insecte, se înșeală. O lege privind informațiile pe care trebuie să le știe consumatorul, tocmai a fost aprobată și publicată în Monitorul Oficial.

Conform acesteia, consumatorii vor trebui să primească, din ianuarie, informații clare și complete în legătură cu produsele alimentare ce conțin făină obținută din orice fel de insectă. Norma stabilește regulile folosirii insectelor la prepararea produselor alimentare. De pildă, produsele tradiționale nu vor putea conține făină de insecte, iar detalii despre conținutul produselor alimentare la care s-a folosit o astfel de făină vor trebui să apară atât pe eticheta acestora și lângă produs, cât și pe site-urile care le vând, dacă vânzarea se face online. Nerespectarea noilor reguli va duce la amenzi de până la 100.000 de lei.

Prin Legea 411/2023, ce se va aplica din 18 ianuarie 2024, se reglementează utilizarea insectelor (făinii de insecte) în prepararea produselor alimentare, precum și modul în care aceste produse pot fi etichetate și vândute.
Sintagma folosită în lege este de „alimente noi autorizate”. Mai exact, se fac referiri exprese la regulamentele europene de punere în aplicare ce autorizează folosirea larvei viermelui galben de făină (nr. 169/2022), a larvei gândacului de făină (nr. 58/2023), a greierului de casă (nr. 5/2023) și a lăcustei călătoare (nr. 1.975/2021).
În denumirea produselor, vor fi folosite denumirile legale, denumirile curente sau denumirile descriptive, ce vor conține în mod obligatoriu oricare dintre sintagmele „cu…” sau „din…”, după care va trebui să apară denumirea alimentului nou autorizat, de exemplu vierme galben de făină, gândac de făină, greier de casă și lăcustă călătoare, plus o mențiune despre posibilitatea apariției de reacții alergice.


Produsele alimentare care conțin specii de insecte autorizate vor trebui prezentate în magazine într-un stand separat. Iar pentru corecta informare a clienților, comercianții vor trebui să afișeze, la loc vizibil (pe un suport sau panou), lângă standul amintit, o informare legată de faptul că produsele conțin insecte.
Și la vânzarea online a produselor ce conțin insecte vor trebui afișate atenționări în acest sens. Aceleași reguli privind informarea clienților în legătură cu faptul că un produs alimentar conține făină de insecte se vor aplica și în cazul produselor alimentare din restaurante sau celor livrate acasă.
Încălcarea regulilor privind informarea corectă a clienților în legătură cu conținutul de insecte al unui produs alimentar va putea fi amendată cu sume cuprinse între 10.000 și 100.000 de lei.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *