Investigația medicală care îți poate salva viața

Sănătate| 18.12.2023| 205| 0| Petrache Ecaterina

Unele boli evoluează în lipsa unor simptome și deseori, atunci când apar manifestările clinice, afecțiunea este deja într-un stadiu avansat. Este și cazul cancerului colorectal, de multe ori diagnosticat târziu, când apar complicații, iar tratamentul este mult mai complex.

În România, conform statisticilor, cancerul colorectal este cel mai răspândit tip de cancer. Din păcate, pentru că este diagnosticat târziu, este și o importantă cauză de mortalitate. Cancerul colorectal poate debuta sub forma unor polipi, care nu produc manifestări clinice sau produc simptome ușoare, deseori neglijate de pacient. În timp, dacă nu sunt îndepărtați, acești polipi se pot transforma în tumori maligne, care invadează țesuturile sănătoase. Din fericire, printr-o investigație simplă de screening, cancerul colorectal poate fi descoperit într-un stadiu incipient, astfel încât șansele de vindecare sunt mult mai mari, iar tratamentul mai puțin agresiv. Colonoscopia este investigația de bază pentru screeningul și diagnosticul unor formațiuni anormale apărute în colon. Numită și endoscopie digestivă inferioară, această procedură constă în introducerea prin anus a unui endoscop, un tub flexibil, dotat cu o cameră video și cu o sursă de lumină. Endoscopul poate fi folosit și pentru realizarea unei biopsii, adică pentru prelevarea unor fragmente de țesut de la nivelul mucoasei intestinale, pentru analiză în laborator.

Înainte de procedură, pacientul trebuie să urmeze o pregătire specială, la indicația medicului gastroenterolog, pentru curățarea colonului. Colonoscopia durează 30-45 de minute și, în funcție de recomandarea specialistului, pacientul poate fi sedat, pentru a beneficia de mai mult confort.

Colonoscopia este recomandată ca procedură de screening pentru cancerul colorectal după vârsta de 50 de ani, în lipsa oricăror semne sau simptome. Investigația însă poate fi efectuată și mai devreme, dacă există factori de risc sau precedent în familie pentru cancerul colorectal sau dacă pacientul are semne sau simptome care pot indica această afecțiune.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *