Vești rele pentru șoferi, începând din 2024! Se schimbă modalitatea de calcul a amenzilor, ceea ce înseamnă că acestea vor crește semnificativ de la începutul noul an, conform deciziei guvenrnaților. Cât va ajunge să coste un punct de amendă, în funcție de salariul minim pe economie.
Mai multe măsuri fiscale bugetare, printre care se regăsește și o nouă metodă de calcul a amenzilor de circulație au fost creionate de Ministerul Finanțelor într-un proiect de Ordonanță de Urgență. Conform acestuia, începând cu 1 ianuarie, amenzile vor înregistra o creștere, fiind stabilite în funcție de valoarea punctului de amendă, care va reprezenta 5% din salariul minim brut pe țară.
În prezent, legislația prevedea că un punct de amendă reprezintă 10% din salariul minim brut, însă această valoare a fost blocată la 145 de lei. Se pare, însă, că noul calcul stabilit de guvernanți ne aduce scumpiri radicale.
Calculul noului punct de amendă se va realiza în concordanță cu valoarea salariului minim, majorat în luna octombrie la 3.300 de lei. Astfel, un punct de amendă va avea o valoare de cel puțin 165 de lei.
Totuși, în cazul în care Guvernul decide să majoreze salariul minim brut la 3.700 de lei, așa cum se discută cu patronatele și sindicatele, valoarea punctului de amendă ar putea crește la 185 de lei. Astfel, amenzile vor crește radical din noul an, în funcție de ilegalitatea comisă.
„Art. XLVII – La articolul 98 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins: (2) Un punct-amendă reprezintă valoric 5% din salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului”, se arată în proiectul de Ordonanță de Urgență al Ministerului Finanțelor.
Concret, vom asista la o creștere de 14% a amenzilor. Guvernul a emis mai multe ordonanțe de urgență care au fixat cuantumul punctului de amendă la 145 de lei, nivelul atins în 2017. Cea mai recentă limitare de acest gen a fost instituită prin OUG nr. 168/2022 și va fi în vigoare până la încheierea anului.
Lasă un răspuns