Începând cu 15 decembrie intră în vigoare Legea 380/2023, aprobată marti, 12 decembrie, care vizează modificarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate.
Conform noii legi, consulatele vor avea posibilitatea de a elibera, în formă electronică, titlul de călătorie pentru cei care își pierd pașaportul sau actele de identitate atunci când sunt în străinătate. De asemenea se prevede introducerea programării electronice a cetăţenilor români la consulate.
Astfel, noua lege stabilește că „titlul de călătorie este documentul care se eliberează în formă tipărită sau în formă electronică de către misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României cetăţenilor români aflaţi în străinătate, care nu mai posedă document de călătorie valabil, pentru ca titularul să se întoarcă în ţară”.
Titlul de călătorie eliberat în formă electronică va avea semnătură electronică calificată şi va fi asimilat înscrisurilor autentice. Potrivit reglementărilor actuale, acest document se eliberează doar în formă tipărită.
Titlul de călătorie poate fi folosit doar pentru întoarcerea în România, respectiv pentru trecerea granițelor și este valabil 30 de zile.
Noua lege obligă toate misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din Uniunea Europeană (UE) şi Spaţiul Economic European ca, în termen de 180 de zile de la intrarea ei în vigoare, respectiv până pe 12 iunie 2024, să dezvolte capacităţi tehnice pentru primirea și recunoașterea certificatelor, atestatelor și altor documente în format electronic, eliberate de autoritățile publice din statele membre. Același termen pentru conformare este și în cazul programărilor online.
Potrivit inițiatorilor, aceste măsuri sunt necesare pentru:
- a degreva activitatea secţiilor consulare ale României, confruntate cu un mare deficit de personal;
- a reduce costurile statului român cu eliberarea unor documente
- a reduce costurile şi timpul cetăţenilor români pentru obţinerea unor documente;
- a compatibiliza recunoaşterea reciprocă a documentelor emise de autorităţile române şi autorităţile statelor membre ale UE, emise în format digital;
- a creşte integritatea şi încrederea în instituţiile statului român din străinătate.
Lasă un răspuns