Legenda și simbolul Crăciuniței 

Magazin| 13.12.2023| 249| 0| Petrache Ecaterina

În decorul predominant alb al iernii, există o floare care te încântă cu flori roșii și mari. Crăciunița este un simbol al Crăciunului și al cadourilor făcute cu toată dragostea.

Care este legenda Crăciuniței

Crăciunița a fost cultivată pentru prima oară în America Centrală, în sudul Mexicului, într-o zonă numită „Taxco del Alarcon”. Aztecii numeau această floare „cuetlaxochitl” și foloseau frunzele pentru a crea o vopsea de haine.

Numele de Crăciuniță, conform unei legende, pornește din Mexic. Se spune că exista o fată săracă pe nume Pepita, care nu avea niciun cadou pe care să i-l ofere pruncului Iisus la slujba de Crăciun. Fata era foarte tristă, dar prietenul ei, Pedro, a încercat să o înveselească spunându-i: „Sunt sigur că Iisus va fi fericit cu un cadou oricât de mic, atât timp cât i-l oferă cineva care îl iubește”.

Pepita nu a știut ce să ofere, așa că a cules câteva buruieni de pe marginea drumului, a făcut un buchet și apoi a intrat rușinată în biserică. În drum spre altar, și-a amintit ce i-a spus prietenul ei și a început să se simtă mai bine. Astfel, a îngenuncheat și a pus cu încredere buchetul lângă scena Nașterii Domnului. Dintr-odată, buchetul de buruieni a înflorit, uimind pe toată lumea cu florile sale mari și roșii. Cei prezenți erau convinși că tocmai au fost martorii unui miracol și de atunci i-a rămas numele de „Flores de Noche Buena” adică Floarea Nopții Sfinte sau Crăciunița.

Forma florilor și a frunzelor de Crăciuniță seamănă cu o stea și din acest motiv este asociată cu Steaua de la Betleem, care i-a condus pe cei trei magi către Iisus. Frunzele roșii simbolizează sângele lui Hristos, iar cele albe – puritatea lui.

Crăciuniță poate fi roșie dar și portocalie, verde pal, crem, roz sau alb, iar înălțimea poate varia între 0,6 și 4 metri.

Chiar dacă arată ca niște flori, partea de sus a plantei este formată tot din frunze, cu dimensiunea între 7 și 16 centimetri. De fapt, florile sunt cele din mijlocul mănunchiului de frunze, sunt foarte mici și au culoarea galbenă când înfloresc.

Crăciunița este o plantă viguroasă, nepretențioasă, care nu are nevoie de îngrijiri speciale. Chiar dacă nu prezintă flori mari, ci multe, multe frunze, în preajma Crăciunului, ea se transformă într-o frumusețe de plantă, frunzele ei superioare colorându-se în roșu (cel mai des), galben, crem sau roz.

Efortul de îngrijire al Crăciuniței este foarte mic, de aceea ea este recomandată chiar și pentru cei care nu sunt obișnuiți cu îngrijirea plantelor. Totuși, există niște minime condiții de care trebuie să ai grijă. Cel mai important factor la care sunt sensibile crăciunițele este mutatul, așa că recomandarea este să nu o miști foarte des. Desi nu are nevoie de multă apă, se recomandă  să o uzi zilnic, cu o cantitate mică de apă. Tunde-i frunzele, în special primăvara, pentru a stimula ramificarea și e bine să fie ținută afară, primăvara și vara, într-un loc semi-umbrit. După înflorire, Crăciunița are nevoie de o perioadă de repaus de cel puțin 2 luni, în care trebuie să oprești fertilizarea și să o uzi mai puțin.

În final, un singur sfat. Învăță de la Crăciuniță să ceri puțin, dar să oferi mult, cu dragoste, să fii o oază de sperață și de bucurie pentru cei din jur! Poți începe chiar prin a oferi o Crăciuniță!

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *