Comisia Europeană interzice centralele termice de apartament. Ai noștri aplică

Social| 13.12.2023| 517| 0| Petrache Ecaterina

Schimbarea majoră în peisajul energetic al României. De ceva timp se vorbește despre intenția Comisiei Europene de a interzice actualele centrale din locuințe, dar guvernanții noștri nu au spun nimic și cu siguranță nici nu au luat poziție. Directiva deja a fost adoptată de Parlamentul European și urmează a fi implementată. Conform acesteia, centralele de apartament alimentate cu gaze vor fi interzise, până în anul 2040. Măsura este considerată un pas important către eficiența energetică și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în Uniunea Europeană.

Implementarea schimbărilor se va desfășura treptat. Până în anul 2040, toate centralele de apartament pe bază de gaze trebuie eliminate, iar subvențiile pentru instalarea cazanelor autonome pe combustibili fosili nu vor mai fi permise începând cu 1 ianuarie 2025. Directiva revizuită introduce un temei juridic clar pentru statele membre, astfel încât acestea să poată stabili cerințe pentru generatoarele de căldură, luând în considerare emisiile de gaze cu efect de seră, tipul de combustibil utilizat sau ponderea minimă de energie din surse regenerabile pentru încălzire. Statele membre vor fi, de asemenea, obligate să stabilească măsuri specifice privind eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizați pentru încălzire și răcire, având ca obiectiv eliminarea completă a cazanelor pe bază de combustibili fosili până în 2040.

Un aspect esențial al directivei este tranziția către clădiri cu emisii zero, care devin noul standard pentru clădirile noi. Așadar, toate clădirile rezidențiale și nerezidențiale noi vor trebui să nu înregistreze emisii din combustibili fosili începând cu data de 1 ianuarie 2028, în cazul celor din proprietatea publică, în timp ce clădirile noi în proprietate privată începând cu data de 1 ianuarie 2030.

Statele membre ale UE vor fi obligate să proiecteze noile clădiri incluzând tehnologia solară, astfel că panouri fotovoltaice sau termice solare ar putea fi montate pe acoperișule lor. Acest acord urmează a fi adoptat în mod oficial de către Parlamentul European și Consiliu pentru a-și produce efectele. În urma finalizării procesului, noua legislație urmează a fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, arătând o nouă perioadă de transformare în cazul țărilor membre.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *