În curând, vor demara „intervenţiile de urgenţă” la Castelele Peleş şi Pelişor

Cultură| 07.12.2023| 359| 0| Virgil Rădulescu

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat, astăzi, că „În cel mai scurt timp, vor demara lucrările de execuție pentru intervenția în primă urgență și servicii de proiectare destinate acoperișurilor monumentelor istorice Castelul Peleș și Castelul Pelișor.”

Conform contractului semnat de Institutul Național al Patrimoniului, durata de execuție este de 6 luni începând cu emiterea ordinului de începere.

Valoarea totală a contractului este de 8.236.704,00 LEI, TVA inclus, din care 398.293,00 lei, TVA inclus, pentru servicii de proiectare, și 7.838.411,00 lei, TVA inclus, pentru lucrări de intervenții în primă urgență. Lucrările ce urmează a fi demarate vor include protejarea elementelor decorative, a componentelor artistice și reparații locale ale sistemului de instalații.

Documentația de atribuire pentru lucrările de intervenții în primă urgență la acoperișurile monumentelor istorice Castelul Peleș și Castelul Pelișor a fost publicată în sistemul electronic al achizițiilor publice (SEAP) în luna septembrie 2023, în vederea depunerii ofertelor tehnico-financiare de către operatorii economici.

Următorul pas în ceea ce privește investițiile prevăzute pentru aceste monumente istorice emblematice pentru România este restaurarea și punerea în valoare a Teraselor Castelului Peleș, proiect inițiat de Ministerul Culturii prin Institutul Național al Patrimoniului.

„Muzeul Peleş, obiectiv deosebit de patrimoniu, este supus degradării accentuate. Astăzi am fost să mă asigur că procedura de ‘intervenţii de urgenţă’ pentru acoperişurile Castelelor Peleş şi Pelişor va începe în cel mai scurt timp, având în vedere necesitatea punerii în siguranţă dar şi a protejării elementelor decorative şi a componentelor artistice.”, a declarat Turcan cu trei luni în urmă.

ÎN PERIOADA 12 – 25 FEBRUARIE 2024, CASTELUL PELEȘ VA FI ÎNCHIS PENTRU LUCRĂRI DE CURĂȚENIE GENERALĂ ȘI CONSERVARE.

ÎN PERIOADA 26 FEBRUARIE 2024 – 3 MARTIE 2024, CASTELUL PELIȘOR VA FI ÎNCHIS PENTRU LUCRĂRI DE CURĂȚENIE GENERALĂ ȘI CONSERVARE.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *