După ce Roberta Anastase a fost notificată că a fost exmatriculată de la doctoratul de la Facultatea de Științe Politice, întrucât nu a susținut teza timp de șapte ani, rectorul Universității București a aprobat o nouă amânare, deși este ilegal, potrivit decanului FSPUB, Cristian Preda, care consideră că se face o excepție în acest caz.
În urmă cu o săptămână, decanul Facultății de Științe Politice și candidat la funcția de rector, Cristian Preda, a declarat pe Facebook că Roberta Anastase a obținut o prelungire din partea rectorului Universității București, Marian Preda, după ce a fost exmatriculată de la doctorat după șapte ani.
„Regret că trebuie să vorbesc despre asta în plină campanie electorală pentru rectorat.
Dar e vorba despre o încălcare gravă a regulamentelor universitare. Iată, pe scurt, cazul:
În toamna anului 2016, s-a înscris la doctorat la Științe Politice Roberta Anastase. Sub îndrumarea colegului ei de partid, prof. Radu Carp.
După cei trei ani cât durează doctoratul, Anastase a primit o primă perioadă de grație de la rector. E legal, dacă avea 50% din teză redactată. Peste un an, rectorul i-a aprobat o a doua perioadă de grație. În 2021 și 2022, tot rectorul i-a mai făcut cadou alte două amânări. Până pe 1 octombrie 2023 teza trebuia susținută. N-a fost.
La 7 ani de la înscriere, orice posibilitate legală de prelungire a stagiului doctoral era epuizată. Informat de secretariatul școlii doctorale, am cerut exmatricularea doctorandei care n-a fost în stare să termine în șapte ani ceea ce alții fac în trei. Pe 15 noiembrie a.c., RA a fost notificată că e exmatriculată, conform procedurii în vigoare (atașez mesajul trimis de secretara școlii doctorale).
Două zile mai târziu, cu sprijinul îndrumătorului său, prof. Radu Carp, Roberta Anastase a solicitat rectorului o nouă amânare.
A primit aprobarea trei zile mai târziu. Anexez cererea pe care se vede clar, în dreapta sus, lângă o semnătură „cu bară”, ștampila „Universitatea din București / SE APROBĂ / RECTOR”.
Nu voi pune în aplicare această dispoziție, fiindcă ea încalcă legea. Voi cere Consiliului FSPUB să examineze responsabilitatea colegului Radu Carp în această speță. Dar, până atunci, îi solicit rectorului să anuleze decizia din 17 noiembrie.
Și mă întreb de ce Marian Preda a acceptat atâtea excepții pentru Roberta Anastase? Chiar e musai ca ea să aibă un doctorat? Nu era suficient cel al lui Bode? Așa depășim noi UBB?”, a scris Cristian Preda pe pagina sa de a siteului de socializare.
Însă, conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al UB, senatoarea Roberta-Alma Anastase nu a fost exmatriculată de la Şcoala Doctorală din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice a UB, așa cum s-a vehiculat în mod eronat în mediul public.
„Studenta-doctorand Roberta-Alma Anastase a fost înmatriculată la 1 octombrie 2016 la Şcoala Doctorală din cadrul FSPUB. Teza de doctorat a fost predată și a fost supusă verificării cu softul de similitudine în luna septembrie 2023, în termen legal.
Peste cei trei ani ai stagiului doctoral, studenta-doctorand a putut beneficia, conform legislației naționale încă în vigoare (Legea educației naționale nr. 1/2011), de patru ani de prelungire (doi ani, de grație, și doi ani, de amânare).
După depunerea tezei, studenții-doctoranzii pot solicita șase luni pentru presusținerea și susținerea publică a lucrării”, a transmis purtătorul de cuvânt al UB, dr. Bogdan Oprea, citat de Evenimentul Zilei.
Mai mult, rectorul Marian Preda a susținut că decanul Cristian Preda „gestionează în continuare în facultatea lui o școală doctorală, iată, cu tot felul de probleme pe care, culmea, le aruncă în cârca rectoratului”. Iar rectorul a făcut trimitere la un recent caz, publicat pe surse de câteva site-uri, referitoare la o teză de doctorat considerată a fi plagiată de către CNATDCU: „să-și vadă de teza sub coordonarea lui, pe care tocmai au declarat-o plagiată la CNATDCU”.
„Din moment ce școala doctorală a argumentat prin semnăturile de acolo că e necesară această perioadă de șase luni până la susținerea publică, noi am aprobat-o. (…) Adresa de la secretariat (privind exmatricularea – n.red.) e natural să vină, pentru că secretariatul școlii doctorale ține evidența strictă a perioadelor de grație, perioadelor de amânare în vederea susținerii publice, dar această adresă este o adresă oficială, școala doctorală ia în discuție cererea de înmatriculare și face o propunere. Acea propunere a venit cu prelungirea de șase luni”, a declarat directorul CSUD Universitatea din București, Virgil Băran pentru Edupedu.ro.
Lasă un răspuns