VIDEO Scandal în Consiliul Local Ploiești pe tema celor 21 de proiecte care au pierdut finanțarea europeană

Administrație| 29.11.2023| 335| 0| Gazarul

Situația proiectelor care ar fi trebuit să fie finanțate cu fonduri europene a reprezentat principalul motiv de scandal în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Ploiești de miercuri.

Reprezentanții PNL din legislativul ploieștean au readus în discuție faptul că municipalitatea a renunțat la 21 de proiecte cu finanțare europeană.

Asta după ce pe ordinea de zi au figurat inclusiv mai multe propuneri legislative prin care s-a propus prelungirea duratei de implementare a unor proiecte  cu finanțare europeană în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020.

Primarul Andrei Volosevici a ținut să prezinte în prima parte a ședinței o listă cu „proiecte europene depuse după data de 15.10.2020”, felicitând consilierii locali. Numai că aleșii locali nu au fost de aceeași părere cu a edilului.

Scandalul a izbucnit, după o scurtă pauză de consultări, în momentul în care s-a ajuns la proiectul care a vizat implementarea etapei a II – a a proiectului referitor asigurarea legăturii între Gara de Sud și Gara de Vest , proiect cunoscut sub numele de ”străpungere a străzii Libertății”.

Consilierul local liberal Gheorghe Sîrbu a intervenit și a solicitat motivul pentru faptul că proiectul nu a fost finalizat până la această dată, precizând că, înainte de a fi prezentate realizările privind accesarea fondurilor europene ar fi fost corect ca aleșii să fie informați că s-a renunțat la 21 de proiecte .

 

„Este vorba de etapizarea proiectului, de mutare a proiectului de pe Programul Operațional care se închide, pe noul Program Operațional 2021 – 2027 în conformitate cu Ordonanța 36”, a explicat Daniel Soare, directorul Direcției de Relații Internaționale din cadrul Primăriei Ploiești, care a invocat faptul că proiectul „a avut probleme de proiectare” și că „proiectele au fost amânate”, menționând că „sunt 167 de milioane de euro realizați și amânați încă 60 și ceva”.

Acesta a fost momentul în care, practic, consilierii locali au cerut explicații pentru nefinalizarea celor 21 de proiecte cu finanțare europeană.

„Ați lăsat în urmă 21 de proiecte pe fonduri europene. Pe mine mă interesează, când am primit felicitări, m-am simțit, așa, puțin ofensat, având în vedere că pe panoul ăla sunt numai realizări, dar nimeni nu ne-a spus, măi oameni buni, sunt 21 de proiecte pe fonduri europene la care am cam cedat”, a mai susținut consilierul local Gheorghe Sîrbu.

 

„Am senzația că vreți să ne umiliți. Cele 21 de proiecte, am văzut documentul de renunțare. Domnul director, cu tot respectul, încă o dată, renunțare înseamnă renunțare. Primăria a renunțat la 21 de proiecte!”, a susținut și consilierul local Simona Uță Popescu, în timp ce directorul Direcției de Relații Internaționale insista că proiectele vor fi redepuse.

Consilierul local Valentin Marcu a punctat faptul că „Renunțăm la niște contracte semnate pentru 80 de milioane, pentru potențiale contracte, pentru că redepunerea nu înseamnă o certitudine în încheierea contractelor respective”.

 

”Noi am avut niște contracte semnate, trebuia doar să cheltuim banii și nu am fost în stare, iar acum poate îi cheltuim în următorii șapte ani de zile (…)”, a mai susținut Valentin Marcu

Discuțiile au vizat și lista prezentată în prima parte a ședinței, având în vedere că nu pentru toate proiectele există contracte de finanțare semnate.

„Este o diferență între depunerea unor cereri și semnarea contractelor de finanțare. Dacă vă uitați Dvs aveți multe căsuțe ocupate în stânga, în dreapta la semnat bate vântul”, a susținut Dragoș Măchițescu, consilierul local PNL.

Directorul Direcția de Relații Internaționale a explicat și ce reprezintă lista cu proiectele prezentate de primarul Andrei Volosevici.

„Dacă vă uitați sunt trei coloane. Coloana că au fost semnate, aprobate și în evaluare. În evaluare sunt proiecte depuse dar sunt în evaluare la finanțator”, a fost explicația lui Daniel Soare, directorul Direcției de Relații Internaționale.

Dezbaterile pe această temă le puteți urmări în materialul video de mai jos:

 

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *