Centru pilot pentru îngrijiri la domiciliu, înființat în Prahova

Sănătate| 29.11.2023| 125| 0| Petrache Ecaterina

În cadrul unui proiect care vizează dezvoltarea îngrijirilor paleative, la nivel national s-au înființat opt centre pilot, unul dintre acestea fiind în județul nostru, în cadrul Spitalul Județean de Urgență Ploiești.

Personalul medical din aceste centre se va ocupa de pacienţii cu boli cronice progresive cum ar fi cancer, boli autoimune, etc..  Fiecare centru va avea un medic şi un asistent medical pentru ambulatoriu, respectiv doi medici şi patru asistenţi medicali pentru echipe de teren, dar și un psiholog, un fizio/kinetoterapeut, un asistent social și un preot. Centrele au fost dotate fiecare cu un autovehicul, mobilier medical şi de birou, echipament IT, dispozitive medicale și medicamente.

De asemenea au fost elaborate Planul Naţional de dezvoltare graduală a îngrijirilor la domiciliu şi Programul Naţional de dezvoltare a serviciilor de îngrijiri paliative în unităţi sanitare, ambulatoriu şi la domiciliu. Pentru deservirea acestor centre au fost instruite peste 800 de cadre medicale şi 100 de manageri din spitale publice de la nivel naţional, pentru acordarea îngrijirilor medicale paliative şi la domiciliu. Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, proiectul „pune bazele dezvoltării” sistemului de îngrijiri paliative şi de îngrijiri la domiciliu.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a recunoscut că mai este mult de lucru în acest domeniu, iar în prezent nevoile de îngrijiri paliative sunt satisfăcute „doar într-o proporţie de, probabil, 15%”. Este vorba despre îngrijirea pacienţilor cu boli cronice, cum sunt persoanele bolnave de cancer, cele cu boli neurologice sau autoimune.

Ministrul speră ca Programul Naţional de Îngrijiri Paliative, sub conducerea CNAS, să fie activ din anul 2024.

Mai mult, el speră ca acest segment să se dezvolte pentru că paturile care fac obiectul îngrijirilor paliative nu mai fac parte din numărul total de paturi aprobat în România şi astfel dă multora posibilitatea să dezvolte astfel de proiecte. ”Avem foarte multe cereri la Ministerul Sănătăţii, la Direcţia de structuri sanitare, inclusiv din partea unor culte religioase, care dezvoltă astfel de centre în toată ţara. Noi îi încurajăm să o facă. Sigur că, dincolo de dezvoltarea centrelor, e o problemă legată de cei care lucrează în aceste centre, care trebuie să fie pregătiţi, şi din punct de vedere profesional, şi din punct de vedere psihologic şi din multe alte puncte de vedere, pentru că pacientul aflat într-o stare critică, terminală, de multe ori are nevoie de o abordare care să îi uşureze suferinţa, nu numai din punct de vedere medical, ci şi din punct de vedere uman.(…) Acest tip de îngrijiri, la domiciliu, oferă un acces la servicii medicale de care mulţi oameni au nevoie şi care e un model foarte bine dezvoltat în Uniunea Europeană.”

Proiectul s-a derulat în perioada 2020-2023 şi a beneficiat de un buget de 25 de milioane de lei.

Cele opt centre pilot pentru îngrijiri la domiciliu sunt în Spitalul Clinic Judeţean Mureş, Spitalul Municipal Vatra Dornei, Spitalul „Buna Vestire” Galaţi, Spitalul Municipal Turda, Spitalul „Pius Brînzeu” Timişoara, Spitalul Municipal Băileşti, Spitalul Municipal Curtea de Argeş, Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *