Aplicarea actului normativ care vizează obligativitatea montării repartitoarelor de căldură în apartamente va fi amânată, din nou, pentru sfârșitul anului 2024.
Unii susțin că amânarea se datorează faptului că marea majoritatea a proprietarilor de locuințe la bloc nu doresc repartitoare, chiar dacă statul a derulat o campanie la comandă, pe toate canalele de comunicare, pentru că sistemul este în defavoarea lor, chiar dacă reduc căldura tot plătesc facturi mari. Practic fac economie, tremură în casă și plătesc tot mult. Acest aspect este susținut și de Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România, (FAPR), conform National.ro. ”Oamenii nu vor repartitoare de căldură, pentru că sunt nerentabile și dublează facturilor. În primul rând, lunar, se plătesc câte 20 de lei de apartament pentru așa-zisa citire a repartitoarelor. Directiva europeană, pe care o invocă ei în Legea cu obligativitatea montării repartitoarelor, spune, de fapt, ca fiecare proprietate să aibă contoare de măsurare a energiei, ca să știi în ce parametrii te afli. Principiul legii europene este să ajungă să aibă omul confort termic prin consum redus de energie. Nu există vreo obligație și vreo sancțiune în legea europeană pentru cei care nu își montează repartitoare, asta este doar la noi. Și asta pentru că există un lobby foarte puternic al firmelor de repartitoare. Românii însă nu percutează la această escrocherie. Este o escrocherie pentru că dai niște bani și nu obții nimic bun, ci, dimpotrivă, plătești mai mult. Cel mai grav este că s-au încălcat principiile de bază de funcționare ale repartitorului. Acesta a fost făcut pentru reglajul confortului termic, între 18 grade și 24 de grade. În momentul în care tu îl folosești pentru a interpreta cantitatea de energie termică pe care o consumă fiecare, este clar că se ajunge la rezultate eronate. Practic, se interpretează temperatura mediului ambiant ca și consum de căldură, ceea ce este total greșit”.
Confruntată cu păcăleala repartitoarelor, populația a respins, în masă, încercarea agresivă a Guvernului de a impune montarea acestor aparate, cu toate declarațiile ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a anunțat vești bune pentru români, promițând sprijin financiar pentru persoanele vulnerabile și amânarea aplicării legii. Cei care le aveau montate au renunțat la ele, procentul cetățenilor care au repartitoare în apartamente a scăzut de la 40%, la 15%, iar ceilalți au strâns semnături în tabele prin care și-au manifestat refuzul categoric de a accepta un sistem de măsurare distorsionat și incorect.
Tot ce s-a spus despre economia pe care o faci la factura de încălzire pentru montarea repartitoarelor este o mare minciună, a delarat, Radu Opaina pentru National.ro. ”De fapt, oamenii își închid de tot căldura în apartamente și se dezechilibrează, astfel, instalația de încălzire a clădirii și a punctului termic. Consecința este că sunt afectați parametrii de furnizare și apare un consum mult mai mare, care se repartizează tuturor. De aceea cresc facturile. Și cei care au stat în frig se trezesc că plătesc cam tot cât ar fi plătit dacă nu aveau repartitoare, dacă nu, chiar mai mult, iar cei care vor să aibă un minim confort termic și nu își închid de tot căldura, plătesc facturi chiar triple. În plus, există pericolul exploziilor în apartamentele din blocuri, care oricum s-au înmulțit în ultimii ani, pentru că oamenii ajung să folosească tot felul de surse improvizate pentru încălzire”, a mai precizat președintele FAPR, Radu Opaina.
Pe de altă parte, amânarea aplicării acestei legi poate fi pusă pe seama alegerilor de anul viitor, iar partidele de la guvernare nu au nici un interes să piardă voturi.
Lasă un răspuns