Pădurile vor fi monitorizate prin satelit

Actualitate| 22.11.2023| 154| 0| Petrache Ecaterina

După ce ani la rând multe dintre pădurile din România au fost aproape defrișate, mârturie stau versanți plini de cioturi, dar și după ce activiștii au tot făcut apel la autorități, nu mai vorbim de pădurari omorâți, în sfârșit se implementează măsura monitorizării. Miercuri Ministerul Mediului a anunțat finalizarea licitației și desemnarea câștigătorului.  Este o asociere de firme  care va dezvolta sistemul de monitorizare a pădurilor prin intermediul imaginilor din satelit.

Criteriul de atribuire „cel mai bun raport calitate preţ” şi verificarea documentelor suport aferente. Contractul are o valoare totală de 31.590.677,18 lei fără TVA.

„Acest contract presupune dezvoltarea unui sistem care va analiza imagini satelitare succesive pentru a identifica zonele din care a dispărut pădurea. Acestea vor fi comparate cu baza de date SUMAL pentru a stabili legalitatea tăierilor efectuate în perimetrele respective.
În suprafeţele tăiate pentru care nu se găsesc date în SUMAL, vor fi generate alerte ce presupun verificări suplimentare cu ajutorul unui set secundar de imagini satelitare de înaltă rezoluţie sau a personalului de teren. Echipele de teren vor fi dotate cu 4 autovehicule de teren şi 4 drone echipate cu camere optice, termice şi senzor LiDAR. Capacitatea tehnică a ministerului şi a gărzilor forestiere va fi întărită prin dotarea cu 15 staţii de lucru performante şi 15 laptopuri ce vor permite efectuarea de analize avansate în teren, la locul faptei.
Toate aceste investiţii vor duce România alături de ţările ce utilizează cele mai moderne tehnologii pentru monitorizarea stării pădurilor”, a explicat Mircea Fechet, nimistrul Mediului.
Contestaţii pot fi depuse în termen de 10 zile.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *