Tabăra Internațională de Sculptură Monumentală Contemporană din Ploiești s-a închis… până la anul

Cultură| 21.11.2023| 238| 0| Virgil Rădulescu

Tabăra Internațională de Sculptură Monumentală Contemporană, Ediția a 6-a, s-a încheiat la sfârșitul săptămânii trecute. Așa cum ne-a obișnuit și în edițiile precedente, timp de aproape o lună, sculptorii participanți au creat din blocuri marmură de Rușchița adevărate opere de artă în tabăra organizată în aer liber, în Parcul Municipal Ploiești Vest, lucrările intrând în patrimoniul local.

Marmura de Rușchița se extrage din zăcământul de marmură de la Rușchița, o localitate din județul Caraș-Severin, la circa 10 km nord-vest de comuna Rusca Montană. Această marmură are diferite nuanțe, de la alb la gri, roz, roz-gălbui și roșiatic. Sculptorul maghiar Istvani Ferenczy (1772-1856) este primul care a atras atenția asupra calităților remarcabile ale marmurei de Rușchița, pe care a comparat-o cu marmura de Carrara.

La încheierea ediției a VI-a a Taberei Internaționale de Sculptură Monumentală Contemporană din Ploiești au fost dezvelite lucrările celor patru artiști din această ediție: Laurențiu Mogoșanu (București) cu opera “Printre Îngeri”, Nicolae Ovidiu Popa (București) cu opera “Lucrare fără nume”, Florin Strejac (Târgu-Mureș) cu opera “Lacrima lui Hristos” și Narcis Straton (Iași) cu opera “Înger”.

Mulțumită colaboratorilor de la @asociatiaopusd ne-am putut bucura împreună de programul artistic pregătit de elevii Liceului de Artă Carmen Sylva din Ploiești. Cei trei artiști au interpretat piese din repertoriul clasic. Mihai Vlăsceanu, chitară, cu piese de Villa Lobos și Cătălin Ștefănescu, iar violoniștii Zefir Brezeanu si Zyno Pilică au interpretat un duet de Luigi Boccherini.
S-au recitat poezii – Ioan Vintilă Fintiș, Ema Petrescu, Marian Dragomir – s-au interpretat clasici și ne-am bucurat de arta monumentală contemporană.

Eveniment inițiat de Asociația Culturală 24Pharte și susținut de Primăria Municipiului Ploiești, Consiliul Local al Municipiului Ploiești, Consiliului Județean Prahova, Casa de Cultură „I.L.Caragiale”, Filarmonica „Paul Constantinescu”, Teatrul „Toma Caragiu”.

Evenimentul se află sub patronajul Ministerului Culturii și face parte din proiectul de înființare a Muzeului de Sculptură Monumentală Contemporană în Aer Liber – Ploieşti.
„Nu există patriotism fără patrimoniu!”, sloganul organizatorilor.
Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *