Legea pensiilor gata pentru promulgare. Pensionarea, la 65 de ani

Social| 21.11.2023| 299| 0| Petrache Ecaterina

Proiectul noii legi a pensiilor a trecut de Parlament și dacă nu este contestată va merge la președintele Iohannis pentru promulgare.  Viitoarea lege prevede că vârsta legală de pensionare va fi aceeași pentru bărbați și femei, respectiv 65 de ani, iar femeile vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare în funcție de numărul copiilor pe care îi au.
Legea ar urma să intre în vigoare pe 1 septembrie 2024 însă unele prevederi se vor aplica de la 1 ianuarie 2024. Unele dintre prevederi sunt: opțiunea pentru continuarea activității dincolo de vârsta de pensionare, până la 70 de ani, majorarea punctului de pensie se va produce tot de la început de an, iar termenul de contestare a deciziilor caselor teritoriale de pensii (45 de zile) se va aplica tot de atunci.

Legea reglementează pensia pentru limită de vârstă, pe cea anticipată, pe cea de invaliditate și pe cea de urmaș.
Aceasta stabilește că stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru bărbaţi, cât și pentru femei iar stagiul complet de cotizare contributiv este de 35.
De asemenea modifică modul de calcul al pensiei, care se va determina prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referință reprezintă raportul dintre valoarea actualului punct de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25.
Proiectul mai prevede și majorarea punctului de pensie cu 13,8% in 2024, adică până la valoarea de 2.032 de lei. Astfel, la 1 ianuarie, valoarea punctului de referință va fi 81 de lei.
Tot în legătură cu majorarea pensiilor, în următorii ani, valoarea punctului de referință se va majora anual cu rata medie anuală a inflației, la care se va adăuga 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.
De asemenea, toate pensiile stabilite în actualul sistem de pensii se vor recalcula folosind noile reguli, iar pensiile recalculate astfel nu vor putea fi mai mici decât cele anterioare.
Totodată, stagiu de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani va fi ajustat cu puncte suplimentare, astfel:

  • 0,5 puncte – pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
  • 0,75 puncte – pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
  • un punct – pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv și care su născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu perioade cuprinse între șase luni și trei ani și jumătate, în funcție de numărul copiilor. Astfel, perioada cea mai mică de reducere a vârstei de pensionare, de șase luni, se va aplica în cazul femeilor care au crescut un copil, iar cea mai mare, de trei ani și jumătate, în cazul femeilor ce au născut și crescut cel puțin șapte copii.
În cazul pensiei anticipate,  cei ce vor avea cinci ani de vechime peste stagiul complet de cotizare contributiv vor putea ieși la pensie cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, respectiv la 60 de ani.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *