Întâlnire conducere DNA cu șefii Parchetului Național Financiar din Franța

Actualitate| 20.11.2023| 115| 0| Virgil Rădulescu

Astăzi, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Marius Ionuț VOINEAG a avut o întâlnire de lucru cu procurorul-șef al Parchetului Național Financiar din Franța, Jean-François Bohnert.

Jean-François Bohnert a fost însoțit de Philippe Jaegle, procuror adjunct al  Parchetului Național Financiar, Pierre de Monte, magistratul de legătură francez pentru România și Republica Moldova și de Ioana Chiurlea, asistenta magistratului de legătură.

Din partea Direcției Naționale Anticorupție, la întâlnire au mai participat Tatiana Toader, procuror-șef adjunct, Paul Dumitriu, procuror-șef adjunct, Cosmin Daniel Hălălău, procuror-șef al Serviciului de Cooperare Internațională și Programe și Anca Jurma, procuror-șef al Biroului de Legătură cu Instituții Similare din Alte State.

Ambele parchete, român și francez, au un rol determinant în sistemele juridice naționale în ceea ce privește combaterea corupției la nivel înalt, desfășurând anchete și susținând acțiunea penală în fața instanțelor judecătorești și în cauze complexe care aduc atingere finanțelor publice.

În contextul în care dimensiunea transnațională a anchetelor de corupție presupune întărirea cooperării judiciare între autoritățile naționale specializate și stabilirea unor abordări coordonate între acestea, procurorii șefi ai celor două parchete specializate au încheiat un nou acord de cooperare, ca o continuare și dezvoltare a colaborării începute în cadrul primului acord semnat în anul 2017. Acest acord facilitează obținerea într-un timp cât mai scurt a probelor necesare soluționării cauzelor penale,  din alte jurisdicții, identificarea rapidă, indisponibilizarea și confiscarea produsului infracțional, prin depășirea barierelor transfrontaliere.

Întâlnirea a reprezentat un prilej de schimb de idei și de experiență între membri celor două delegații, privind prioritățile instituționale, provocările specifice în activitatea de investigare a corupției desfășurate de fiecare parchet și mecanismele identificate de fiecare parte pentru surmontarea lor.

Nu în ultimul rând, cei doi procurori șefi au subliniat importanța combaterii corupției funcționarului străin în tranzacțiile internaționale și a experienței dobândite în cadrul Grupului de Lucru Anti-mită din cadrul OECD, cu atât mai mult cu cât România se află în prezent în proces de aderare la această organizație.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *