Autoritatea Vamală a invalidat atestatul de comercializare angro de produse energetice al diviziei de trading a Lukoil care controlează rafinăria Petrotel

Economie| 18.11.2023| 151| 0| Virgil Rădulescu

Autoritatea Vamală Română, prin Biroul Vamal al Capitalei, a ridicat companiei Litasco, acționarul majoritar al rafinăriei Petrotel, atestatul de vânzare de produse energetice angro în România, începând din 24 octombrie.

Sucursala București a Litasco SA Geneva este divizia de trading de țiței și produse petroliere, înregistrată în Elveția, a gigantului rus Lukoil, prin intermediul căreia rușii își controlează cele mai importante afaceri din România, respectiv rețeaua de benzinării Lukoil și rafinăria Petrotel Ploiești.
Litasco aprovizionează cu materie primă rafinăria Petrotel Ploiești și îi preia produsele finite, transferându-le ulterior atât rețelei românești proprii de benzinării a Lukoil, cât și altor clienți, din țară și străinătate. Totodată, importă în România produse petroliere și le revinde. Doar Sucursala București a Litasco SA Geneva deținea atestat românesc de comercializare angro, nu și compania-mamă a sucursalei.

Autoritatea Vamală nu a dezvăluit motivele pentru care a fost invalidat acest atestat, care era valabil din 25 noiembrie 2021, și nici firma Litasco nu a dat informații în acest sens.

Rafinăria Petrotel Lukoil, controlată de gigantul petrolier rus omonim prin intermediul diviziei sale de trading de mărfuri Litasco, a avut o pierdere de aproape jumătate de miliard de lei anul trecut.

Atestatul de comercializare este documentul eliberat de autoritatea competentă care atestă înregistrarea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de distribuţie şi comercializare angro, respectiv comercializare în sistem en detail, cu produse energetice – benzine, motorine, petrol lampant, gaz petrolier lichefiat şi biocombustibili.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *