Singurătatea, la fel de periculoasă ca fumatul a 15 ţigări pe zi

Sănătate| 17.11.2023| 142| 0| Petrache Ecaterina

Singurătatea este o amenințare tot mai apăsătoare pentru sănătate, în toată lumea, susține Organizația Mondială a Sănătății(OMS). Predispoziția celor singuri de a dezvolta afecțiuni grave este semnalată nu doar la adulții în vârstă ci și la tineri și adolescenți.

Vivek Murthy, principalul reprezentant al SUA pentru sănătatea publică susţine că efectele singurătăţii asupra mortalității sunt echivalente cu fumatul a 15 țigări pe zi, relatează The Guardian.

OMS a creat o comisie internațională condusă de Vivek Murthy care, în următorii 3 ani va studia această problemă.

Din echipă mai fac parte un trimis al Uniunii Africane, Chido Mpemba şi 11 activişti și miniștri, între care Ralph Regenvanu, ministrul adaptării la schimbările climatice din Vanuatu și Ayuko Kato, ministru japonez responsabil cu măsurile pentru singurătate și izolare.  Decizia studierii singuratății și constituirii comisiei internaționale vine după ce pandemia de Covid-19 a oprit activitatea economică și socială, crescând nivelul de singurătate, dar și pe fondul conștientizării importanței acestei probleme.„Singurătatea transcende granițele și devine o problemă globală de sănătate publică care afectează fiecare aspect al sănătății, bunăstării și dezvoltării… Izolarea socială nu cunoaște vârstă sau limite” a spus diplomata Chido Mpemba.

Riscurile pentru sănătate sunt la fel ca fumatul a 15 țigări pe zi și chiar mai mari decât cele asociate cu obezitatea și inactivitatea fizică, potrivit lui Murthy.

Singurătatea nu este doar o problemă a țărilor dezvoltate, un sfert dintre persoanele în vârstă se confruntă cu izolarea socială iar datele sunt similare în toate regiunile lumii.

Din păcate singurătatea aduce probleme serioase de sănătate. La adulţii în vârstă care suferă de singurătate există o probabilitate cu 50% mai mare de a dezvolta demență și cu 30% mai mare de apariție a bolilor cardiovasculare sau de accident vascular cerebral.

Singurătatea poate distruge și viețile tinerilor. Între 5% și 15% dintre adolescenți sunt singuri, conform unor date oficiale, dar în realitate procentul este mult mai mare. În Africa, 12,7% dintre adolescenți se confruntă cu singurătatea, comparativ cu 5,3% în Europa.

Tinerii care se confruntă cu singurătatea la școală au un risc mai mare de a renunţa la facultate. De asemenea, singurătatea poate duce la rezultate economice mai slabe. O persoană care se simte deconectată și nesprijinită la job poate avea performanţe inferioare.

În Africa, unde majoritatea populației este formată din tineri, provocările legate de pace, securitate și criza climatică, precum și nivelurile ridicate de șomaj, contribuie la izolarea socială. „Aceste probleme nu afectează o singură țară… Singurătatea este o amenințare subevaluată pentru sănătatea publică”, potrivit medicului american.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *