Lansare inedită de carte la Ploiești: „A fi religios și a fi creștin. O perspectivă duhovnicească”

Cultură| 16.11.2023| 72| 0| Virgil Rădulescu
Autorul volumului „A fi religios și a fi creștin. O perspectivă duhovnicească”, jurnalistul Florin Manole, va fi prezent  în fața publicului ploieștean joi, 16 noiembrie 2023, ora 18.00 în sala «Nichita Stănescu» a Bibliotecii «Nicolae Iorga».
Absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din București, Florin Manole a susținut de ani buni și continuă s-o facă, o intensă activitate publicistică, concretizată în articole și eseuri cu o tematică preponderent filosofico-teologică în mai multe periodice românești și din străinătate, precum „Idei în dialog”, „Literatorul”, „Asymetria” și „Alternanțe” (Germania) sau „Cuvântul” (Franța). Este prezent cu texte în antologia Cenaclului „I. L. Caragiale” din Ploiești, precum și în diferite publicații online.
În prezent, coordonează apariția valoroasei publicații de cultură, arte și spiritualitate, «24PHarte» (on-line). Este vicepreședintele Asociației Culturale «24PHarte» și al Cenaclului „I. L. Caragiale” din Ploiești, entități inițiatoare și organizatoare, printre altele, a «Taberei Internaționale de Sculptură și Artă Monumentală Contemporană», cu o periodicitate anuală, demers ce are drept obiectiv înființarea «Muzeului de Artă Contemporană în Aer Liber» la Ploiești.
Volumul, așa cum precizează părintele profesor Constantin Necula în prefața sa, «Gânduri la gândul de a fi», „este o (…) ripostă, destinsă și distinsă, la toată graba flecarilor de a ucide cuvintele despre Dumnezeu, înmiind vorbele despre religie, religios, sacralitatea fără Dumnezeu. El dovedește – a câta oară oare de la Sfântul Nicolae Cabasila – că mirenii pot regândi o serie de conținuturi pentru a spori acuitatea mărturisirii în Hristos a Bisericii celei ce cugetă. (…) Florin Manole ne oferă o alternativă la vindecarea de sincretismul religios al vremii prin liniștită re-încreștinare.”
Iar Ioan Buduca conchide (în postfața «Cum ne raportăm la fapte») dumiritor: „Impulsul polemic din care se hrănește textul lui Florin Manole cere refacerea pierdutului discernământ originar al creștinului, care era dramatic conștient că este responsabil de realități trupești polar diferite: trupul de carne, marcat de Păcat, și trupul duhovnicesc al Înviatului, liber de Păcat și arvună, cum spune Pavel, a Învierii noastre generale la capătul timpurilor.”
Despre autor și cartea sa își vor face cunoscute gîndurile criticii literari Christian Crăciun și Ioan Buduca, poetul și eseistul Florin Dochia și jurnalistul Leonidas Chifu. Invitați speciali vor fi preoții Bogdan-Costin Georgescu și Radu Ivan iar moderator, Bogdan-Lucian Stoicescu, redactor-șef al revistei „Gazeta Cărților”.
Gazdă va fi doamna Mihaela Radu, manager al Bibliotecii «Nicolae Iorga» din Ploiești.
Merită amintite câteva titluri de capitole ale lucrării care, în mod cert, vor suscita un real interes din partea cititorilor: „Întruparea sacrului, sfârșitul religiei”, „A fi religios nu înseamnă a fi creștin”, „Nebunia creștinătății”, „Cateheza versus ora de religie”.
Iată doar cîteva argumente care anunță o seară întremătoare, care cu siguranță va oferi celor prezenți o reală stare de trezvie și care se va încheia cu o sesiune de autografe oferite de autor.
Invitația pe care v-o adresăm de a participa la acest eveniment vine de la sine!
* Apărut la editura Universitară, București, 2022, 122 p.
Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *