Lecții pentru Guvernul PSD-PNL, de la oamenii de afaceri

Economie| 15.11.2023| 70| 0| Petrache Ecaterina

Pachetul de măsuri fiscale adoptate de Guvernul Ciolacu este considerat inadecvat pentru această perioadă, consideră investitorii străini. Mai mult este total nepotrivit intervalul de timp în care au fost luate aceste măsuri, pe repede înainte. Evident că a dat peste cap proiecțiile investitorilor dar și intenția altora care ar fi fost tentați să deschidă afaceri în România.

„Pachetul de măsuri fiscale este o veste foarte proastă pentru investitori şi vedem o scădere drastică a încrederii într-o perioadă foarte scurtă de doar câteva luni. Având în vedere că alte condiţii de piaţă nu sau schimbat dramatic şi că România continuă să înregistreze creştere economică faţă de alte ţări din regiunea noastră care deja au intrat în recesiune, putem spune că era un moment foarte prielnic pentru a atrage şi mai multe investiţii. Anul trecut, fluxul de investiţii străine în România a fost de 10 miliarde euro, cea mai mare sumă de peste un deceniu, reflectând mai multă încredere din partea companiilor. Din păcate aceste mişcări bruşte de politică fiscală motivate doar de dorinţa de a aduce mai mulţi bani la buget pe termen scurt vor afecta negativ nu doar percepţia, ci şi investiţiile ca atare într-o perioadă de incertitudine macroeconomică. Autorităţile ar trebui să se gândească cum să atragă noi investiţii, nu doar cum să le taxeze mai mult pe cele existente pentru că există riscul diminuării acestora”, a declarat Daniel Anghel, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini (FIC), pentru Agerpres.

Potrivit unui comunicat FIC, transmis miercuri AGERPRES, doar o treime dintre investitorii care au răspuns în cadrul BSI consideră piaţa din România atractivă în toamna anului 2023, ca urmare a impactului generat de pachetul de măsuri fiscale. Comparativ cu ediţia precedentă, din primăvara anului 2023, când 47% considerau piaţa locală atractivă, deteriorarea percepţiei în doar jumătate de an este semnificativă. De altfel, mai mult de jumătate dintre membrii FIC consideră că mediul economic din România s-a înrăutăţit în ultima perioadă, atingând un nivel minim al ultimilor 7 ani.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0763835620, sau pe WhatsApp sau redactie@gazarul.ro

Te-ar putea interesa și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *